fbpx

SLU-forskaren Elin Röös, som forskar om hållbara livsmedelssystem, får utmärkelsen ”Suffrage Science Award”, som uppmärksammar kvinnor inom vetenskapen, deras prestationer och förmåga att inspirera. Elin Röös är en av tolv mottagare i klassen ingenjörsvetenskap och fysik. Den enda från Sverige.

Utmärkelsen ”Suffrage Science Award” instiftades av professor Dame Amanda Fisher vid MRC London Institute of Medical Sciences och vetenskapsskribenten Vivienne Parry, och namnet knyter an till suffragettrörelsen. På den internationella kvinnodagen 2011 offentliggjordes de första elva mottagarna, som var verksamma inom livsvetenskaperna. Sedan dess har fler klasser tillkommit, och årets utmärkelser inom ingenjörsvetenskap och fysik utdelas för femte gången.

Mottagarna utses i ett ”stafettförfarande”, och Elin Röös nominerades av Dr Tara Garnett, University of Oxford, en av de tolv som fick utmärkelsen i klassen ingenjörsvetenskap och fysik 2019. Årets tolv mottagare hedras vid ett online-firande idag, måndag den 8 mars 2021, på programmets tioårsdag.

Efter dagens ceremoni finns 160 personer i den skara som har fått utmärkelsen Suffrage Science Award. Elin Röös är den första forskare som är verksam vid ett svenskt universitet vid nomineringen.

Elin Röös är forskare vid SLU:s institution för energi och teknik. Hon forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och konsumtion ur många olika vinklar. Det handlar t.ex. om att bedöma miljöpåverkan från olika livsmedel och produktionssystem och att beräkna olika typer av miljöpåverkan förknippade med olika kostmönster.

Se film där Elin Röös berättar om sin forskning

X
X