fbpx

I ett hörn av Uppsala Brygghus lokaler på Märstagatan i Boländerna håller det lilla bryggeriet Upp Brewing till. I blanka cisterner bryggs genomtänkt öl signerat bryggmästare Chris Umlandt.

Detta är ett sponsrat samarbete med Upp Brewing

Målet är solklart.
– Vi vill brygga öl som Uppsala och vi själva kan vara stolta över, förklarar Chris anspråkslöst på tyskklingande svenska.
Chris Umlandt och kompanjonen Travis Davey träffades via sina flickvänner som pluggade tillsammans på SLU och när Slottskällan lade ner verksamheten i Uppsala 2017 blev tanken på ett nytt litet Uppsalabryggeri verklighet.
Chris startade hemma i växthuset på gården i Almunge, tog fram recept och började brygga.
– Det borde ju vara enkelt att brygga god öl, resonerade han och förklarar: Jag kände att jag måste prova, annars vet jag att tanken aldrig skulle ha lämnat huvudet.
Det blev närmare 2 500 liter och glada grannar och kompisar fick agera provsmakare.
– Vi bjöd över grannarna, och om de inte bytte sort utan fortsatte på samma sorts fat hela kvällen, så visste vi att det funkade. Kan man hänga en hel kväll tillsammans och dricka samma öl, så måste du ju vara bra, förklarar Chris.

Bryggeriet tog fart och allt fler fick upp ögonen för Upp Brewings öl.
Sen kom Düster.
– Jag började brygga ett julöl, mest för mig själv. Det blev bra, men jag skickade aldrig in till Systembolaget av någon anledning, kanske räckte inte tiden till, kanske var vi för långsamma, jag vet inte riktigt … Pappersarbetet är ju inte det allra roligaste, förklarar Chris med ett skratt.
Efter ett tag kom Systembolaget ut med en förfrågan om en mörk lager.
– Då skickade vi in Düster, som julölen döpts till och vann offertförfrågan.
Systembolaget gillade ölet.
– De ville sälja Düster på alla systembolag i hela Sverige och undrade om vi kunde leverera, säger Chris.
Svaret var snabbt och tydligt. Klar de kunde!
Problemet var att de bara fanns 2-3 liter kvar …
– Sen gick det snabbt, vi kontaktade banken, beställde massor av kapsyler, vi gjorde etiketten själva och körde i gång!

I samma veva blev Travis sjuk. Allvarligt sjuk. Han tvingades operera bort båda njurarna och en mjälte och gick i dialys i 7 månader. Samtidigt som Upp Brewing, med halva manskapet borta, det vill säga en man kvar, förväntades leverera Düster till hela Sverige.
– Jag jobbade hela tiden. Nätter och dagar. Jag har givit allt för den här ölen, den är som en baby, förklarar Chris nästan ömt.
Totalt sålde Upp Brewing cirka 33 000 liter Düster via Systembolaget den våren.
– Vi började med några lådor öl i vår Folkvagnsbuss som vi körde runt till Systembolagen och pubarna med. Vår första last Düster till Systembolaget var på 79 000 flaskor som rullade i väg på 3 lastbilar. Känslan är svår att förklara, säger Chris.

Düster är en opastöriserad och ofiltrerad svart pilsner. En schwarzbier med inslag av nötter, choklad, bröd och en del sötma. Utan att för den delen vara tung eller svårdrucken.
– Den är väldigt god till en smakrik köttbit, hamburgare eller korv, men det funkar också bra som törstsläckare en sommardag, beskriver Chris Umlandt.
Många ölkännare och drycksexperter hyllar Düster. När Expressen lät experter ta fram en lista på vårens godaste öl fanns Upps Düster med och fick 4 av 5 getingar.

Upp Brewing har flera ölsorter i Systembolagets sortiment i dag. Det lilla bryggeriet är ett av få små bryggerier som får sälja i hela landet och inte bara i lokala Systembolag. Upp Brewing brygger också en hel del folköl som säljs i matbutiker, för de som vill dricka lokalt handgjort öl med mycket smak.
Chris Umlandt som ursprungligen kommer från Tyskland med betydligt smidigare regler för de som brinner för ge folket det öl som folket vill ha, har drömmar om att brygga närmare kunden.
– Öl är så mycket godare direkt från tank, jag skulle vilja brygga i en gemytlig bryggeripub, gärna tillsammans med någon som kan laga enkel och god mat. Tänk en mysig lokal där man kan bjuda in gäst-dj:s, ståuppare, ha en konstutställning eller bokrelease. Eller varför inte en rundpingisturnering, resonerar Chris och fortsätter: Det ska vara lätt att välja lokal öl, det är för många som bara tar första bästa, när det finns så många goda sorter från Uppsala!

LÄS MER om Upp Brewings öl på Systembolaget (extern länk för alla över 20 år)
LÄS MER om Upp Brewing (extern sida)

Sponsrade artiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är annonssamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Kolla in fler spännande storys om Uppsalaföretag

X
X