fbpx

Uppsala kommun får priset Årets stadsbyggnadsprojekt 2021, för arbetet med att förnya entréområdet till Gamla Uppsala.

Gamla Uppsala kulturhistoriska område är det tredje största besöksmålet i Uppsala kommun och har tusentals besökare året om som här får ta del av vacker natur, rekreationsstråk och historiska ögonblick. Det var i samband med att tågen slutade gå vid området, som Gatu- och samhällsmiljönämnden beslutade att ta över banvallen och skapa ett rekreationsstråk.
Ansvariga för projektet på Uppsala kommun har varit enhetschef Tove Västibacken och Annika Carlborg, gestaltningsansvarig landskapsarkitekt och byggprojektledare.

  • Det är väldigt roligt att vi tilldelas detta pris efter många års arbete. Som huvudprojektledare är det extra roligt att se hur det breda samarbetet med många involverade har burit frukt. Jag är både glad och stolt över att den här platsen har fått sig en rejäl ansiktslyftning och att det nu uppmärksammas genom detta pris, säger Tove Västibacken.
  • Jag har fått vara med hela vägen och också projektleda byggnationen, vilket är ovanligt för en gestaltande landskapsarkitekt. Det har funnits många aspekter att förhålla sig till som skydd för landskapsbilden, arkeologi och grundvattenskydd. Det har varit viktigt med material som håller länge och inte kräver onödigt mycket underhåll, säger Annika Carlborg.

Bakom priset står styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare.

X
X