fbpx
Jureskogs öppnar i Uppsala

Jureskogs öppnar i Uppsala

Hamburgerkedjan Jureskogs öppnar snabbmatsrestaurang i norra delen av Gränbystaden.

Det blir drive thru och även har utskänkningstillstånd inne i restaurangen. Den nya restaurangen är deras sjätte i Sverige.

  • Läget intill Max, McDonald’s och E4:an är perfekt”, säger stjärnkrögaren och grundaren Johan Jureskog.

När Jureskogs öppnade sin första hamburgerrestaurang för drygt två år sen var målet att göra snabbmatsburgare i världsklass gällande såväl smak som miljöavtryck, till ett överkomligt pris. Idag har de kommit en bra bit på väg och har tecknat avtal för sin sjätte restaurang i Gränbystaden, Uppsala. Hemligheten med de goda burgarna är köttet som kommer från svenska mjölkkor och aldrig fryses ner. Det är en erfarenhet han tar med sig från sin hyllade lyxkrog AG.

  • Kött från utvalda svenska mjölkkor har mer smak, och är min personliga favorit, säger Johan Jureskog. Eftersom korna också ger mjölk under flera år gör de ett mindre klimatavtryck, vilket är prioriterat på Jureskogs.

Jureskogs planerar att öppna hösten 2021. Hamburgerrestaurangen kommer att förutom traditionella burgare servera många vegoalternativ.

Uppsala kvinnojour prisas för Årets initiativ

Uppsala kvinnojour prisas för Årets initiativ

Initiativet med Digtal kvnnofrid uppmärksammas

Digital kvinnorfrid är ett initiativ från Uppsala kvinnojour som förser kvinnojourer med konkreta säkerhetsåtgärder och är ett verktyg för att kunna förebygga digitalt våld och även kunskap och verktyg som också kan förmedlas till stödsökande kvinnor. I Sverige saknades samlad och uppdaterad kunskap om våld som utövas genom digital teknik, och Digital kvinnofrid är det första initiativet i Sverige som förenar kunskapsfälten IT- och informationssäkerhet med mäns våld mot kvinnor.

– Vi är otroligt glada och stolta över att få ta emot utmärkelsen ”Årets initiativ 2020”! Digital teknik är så nödvändig i dag, och vi måste alla bli mer medvetna om vilka risker det innebär och hur vi stärker den egna digitala säkerheten. För oss på Uppsala Kvinnojour är det av yttersta vikt att kunna skydda de kvinnor och barn som blir utsatta för våld, såväl digitalt som fysiskt, och därför är det här initiativet så viktigt för oss, säger Cecilia Simander, informatör på Uppsala Kvinnojour.

Priset delas ut av Forum – idéburna organisationer med social inriktning till en ideell organisation som under de senaste åren tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling.
Juryn, som består av representanter från civilsamhället, har i sin bedömning värderat hur nytänkande initiativet är, vilken effekt initiativet fått eller förväntas få för målgruppen och i förlängningen vårt samhälle, samt hur långsiktigt hållbart innovationen är.

Juryns motivering: Varje år utsätts minst 75 000 kvinnor i Sverige för någon form av partnervåld. Samtidigt har den ökade digitaliseringen skapat en ny arena för hot, kränkningar och våld. Initiativet Digital kvinnofrid är ett svar på denna kombination av samhällsutmaningar och förenar kunskapsfälten mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med cybersäkerhet.Digital kvinnofrid tilldelas utmärkelsen Årets initiativ 2020 för att på ett nytänkande sätt ha skapat förutsättningar för att ta sig an en svår samhällsutmaning. Digital kvinnofrid har stor potential att stärka den digitala säkerheten hos kvinnojourer och de personer de möter i sina verksamheter och därmed på ett konkret sätt kunna förebygga digitalt våld.

Jag vill tipsa om Bosse-Kultur!

Jag vill tipsa om Bosse-Kultur!

Bo-Ingvar Kollberg är en tung pjäs i Kulturvärlden, Kultursverige och Kulturuppsala – så långt är jag med.

Jag är inte ens en fjäderpjäs i just dessa världar, men när min gamla kompis från UNT:s korridorer startar en digital kultursida så blir jag imponerad! Trots att jag begriper mycket lite, och gladeligen lämnar finkulturen åt dem som vet bättre, så kan jag drista mig till att tycka att detta är så jäkla coolt.
Bo-Ingvar är 76 år. Jag känner honom knappast, men han var en av få medarbetare som helt otippat då och då kom med uppmuntrande mejl till oss vildhjärnor på UNT:s sportredaktion när det begav sig, alltid undertecknat med Bosse-Kultur.
Jag blir fortfarande glad av att bara tänka på det.

Både Bosse och jag har gått vidare. Jag skriver positiva lokala nyheter som jag vill att de ska förmedlas. Bo-Ingvar skriver om kultur så som han vill att kulturen ska omskrivas.
HejaBosse!
Hejauppsala!

Läs Bo-Ingvar Kollbergs kultursida ”Sidstycken – om kultur” HÄR

//Susanna Lans

Då är det minst trängsel i Gränbystaden

Då är det minst trängsel i Gränbystaden

Gränbystaden har tagit fram ett lättöverskådligt illustration för att underlätta för besökarna att planera sina besök då det är lättare att hålla avstånd.

Tanken är att göra det lättare för besökare att hålla avstånd och att undvika trängsel. Och att korta ner besökstiden.
Under fredag eftermiddag och helger är det i regel många som besöker Gränbystadens galleria.
Gränbystadens galleria håller öppet hela veckan 10-20 (dagligvaror 8-22). Vill du handla då det är lite lugnare rekommenderar man veckans alla dagar före klockan 11 alternativt efter klockan 18, då är det oftast gott om plats i butiker och på parkeringen.

Dagligvaror har öppet 8-22. Välj gärna att handla på förmiddagar 8-10 eller kvällar 19-22 då det är färre kunder i butiken
Ett tips är också att nyttja gallerians västra och norra parkeringar då den östra parkeringen snabbast blir välfylld.

Gränbystaden har personal på plats som agerar för att Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs och har särskild bevakning under tider då det vanligtvis är mycket besökare på plats.

Nespresso öppnar popup-butik i Gränby

Nespresso öppnar popup-butik i Gränby

Nespresso i Gränby erbjuder ett brett sortiment av premiumkaffe i kapslar och säljer också kaffemaskiner och accessoarer.

I pop-up butiken kan kunden få testa smaker och få guidning till den ferfekta kaffemaskinen för just sitt behov av kunnig personal i butiken.

Du hittar Nespresso vi gallerian mellan torget och östra entrén.

Beslut om ny ishall i Gränby

Beslut om ny ishall i Gränby

Kommunstyrelsen i Uppsala har fattat beslut om hur den nya arenan för issporter på Gränby sportfält ska se ut. Av de två slutgiltiga förslagen valde kommunstyrelsen förslag Oktagonen. Arenan kommer att rymma cirka 5 000 åskådarplatser.

– Det här är en viktig satsning på Uppsala som idrottsstad och ett bra tillskott till Gränby sportfält, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planeringen för en arena för ishockey på elitnivå och nationella tävlingar i konståkning och större evenemang har pågått länge. Och nu har man äntligen tagit ett beslut. Den nya arenan kommer att rymma cirka 5 000 åskådare och ha plats för loger, restaurang och en sportbutik. Arenan ska kunna användas för andra idrotter än bara hockey och konståkning. Den nya arenan erbjuder vissa möjligheter till evenemang och mässor.

Förhoppningen är att arenan ska vara klar våren 2025.

Flera långsiktiga klimat- och hållbarhetsåtgärder har adderats till projektet och det har ökat den totala investeringsvolymen för Oktagonen.

Ägare och uppdragsgivare till den nya Isarenan är Sport- och rekreationsfastigheter AB.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 25 november att föreslå kommunfullmäktige att besluta att godkänna en utökad investeringsram på 64 miljoner, från 420 miljoner kronor till 484 miljoner kronor, för ny anläggning (Oktagonen) för issporter på Gränby sportfält. Beslut tas den 14 december 2020.

En baxad cykel

En baxad cykel

För en tid sedan blev jag av med min ”bästa” cykel ever med fin trälåda, när jag stressad skulle lämna lite grejor hos gamla mor. Jag glömde låsa, och vips var den fina stålhästen borta.

Först blev jag chockad, vem fan tar min cykel? Men efter ett samtal med sonen som berättade för mig på ett moget och förståndigt sätt. – Det är karma, fattar du väl? Mormor brukar ju baxa cyklar och nu får ni tillbaka….

Ja just, ja, min gamla mor på 80 vårar brukar ju faktiskt ”ta hem” cyklar som ligger övergivna i buskage och ibland lämna in till polisen, ibland inte….Ja då får man ju faktiskt vara ödmjuk nu och inte sura för länge, eller smyga runt i kvarter och leta efter cykeln och vara beredd på en fight om den skulle påträffas?

Livet går vidare, jag fick låna en ”upphittad” cykel med sneda hjul och för låg sadel av mor. Inte lika kul, men man är ju så klart glad för att man har en kriminell mor ibland.

Idag kom den dagen som jag aldrig trodde skulle komma. Blev inbjuden på en lunch på Brasseri21 med familjen och en kusin från Stockholm som jag inte träffat på flera år. Sitter och stirrar ut och ser sällskapet komma gående med en cykel – MIN cykel, dock utan trälåda? Vad vill man ha en trälåda till?
Helt överlycklig och tacksam – en känsla av att allt kommer bli bra, infann sig.

Nu återstår det bara att ta det svåra samtalet med min mor om att sluta baxa…det där med karma…

/Charlotte Hörngren

Parkering i city för 1 krona!

Parkering i city för 1 krona!

Från och med i morgon, 21 november, kostar det 1 krona första timmen att parkera på i Uppsala City.

Det nya priset gäller på Uppsala kommuns parkeringsplatses i Zon A och i Centralgaraget och kan komma att gälla ända frm till 31 augusti 2021.

Betalar gör man med betaltjänster från SMS Park och Parkster. När du betalar din parkering med hjälp av dessa tjänster ska du ange en femsiffrig områdeskod som finns angiven på parkeringsplatsen.

Koder för zon A
18100
18114 – Fyristorg
18115 – S:t Eriks torg
18117 – Södra delen av Österplan

Karta kommunala parkeringszoner i centrala Uppsala

X