fbpx
Frida Leijon vinnare på årets Stellagala

Frida Leijon vinnare på årets Stellagala

Frida Leijon från Leijon stenugnsbageri och konditori i Uppsala vann kategorin konditori med motiveringen
”Denna konditor har med målmedvetenhet, företagsamhet och kreativitet skapat ”uppländsk magi” bland socker och mjöl. Hon räds inte nya uppgifter och utmanar ständigt sig själv för att nå nästa nivå. Svenska och närproducerade råvaror står i fokus. Perfektion är mottot.”

Stellagalan utser Sveriges mest framstående kvinnor inom gastronomin. Corona satte stopp för årets gala, men det stoppar ju inte årets vinnare. Vinnarna presenterades under måndagskvällen via Stellagalans YouTube-kanal.

Tre nominerade i nio olika kategorier tävlade om årets Stellapris. Uppsala hade två nominerade, Frida Leijon och Cajsa Johansson som var nominerad i kategorin Årets hederspris.

Mariannes flyttar in i galleria

Mariannes flyttar in i galleria

Mariannes Kebab och grill flyttar in i Gränbystadens galleria.

Mariannes Kebab & Grill lämnar lokalerna utanför Gränbystadens galleria och flyttar in i Starbuck’s gamla lokaler vid den östra entrén inom kort.
Mariannes Kebab & Grill finns också i Fyrislund och i Uppsala City.

Holy Greens till Uppsala

Holy Greens till Uppsala

I november öppnar salladsbaren Holy Greens sin första restaurang i Forumkvarteret i Uppsala.

Idén till kedjan Holy Greens föddes ur en önskan om att erbjuda god och nyttig mat som tar lika stor hänsyn till vår hälsa som till naturen. För tio år sen arbetade Holy Greens grundare David Egonson på en advokatbyrå vid Stureplan. Han saknade god, grön och hälsosam mat som han kunde få snabbt och som mättade länge. Det som fanns var antingen inplastad sallad från kyldisken eller god, men långsam sallad på restaurang. Idag har Holy Greens femton salladsbarer som erbjuder dagsfärska sallader lagade från grunden av svenska råvaror. Under våren har kedjan utvecklat ett beställningssystem som på ett effektivt sätt eliminerar köandet i salladsbaren.

– Vi har länge sökt lokal i centrala Uppsala och läget vid Forumtorget är finfint, säger David Egonson, grundare Holy Greens. Vi tror att Uppsalas unga och medvetna befolkning och vårt koncept är som hand i handske.

Rösta på Obaida Alramahi som Årets Eldsjäl

Rösta på Obaida Alramahi som Årets Eldsjäl

Obaida Alramahi från Uppsala är nominerad till Årets Eldsjäl i kategorin Inkludering.

Obaida Alramahi driver projektet Oma Obaida tillsammans med Upsala Tennisklubb som i första hand är en uppsökande verksamhet med street-tennis och aktiviteter på skolor, fritidsgårdar och föreningslokaler i utsatta delar av Uppsala.

Året eldsjäl arrangeras för 13:e året i rad och priset delas ut i fem kategorier. Förutom kategorin inkludering utses också vinnare i hälsa, ledare, Årets idrottsförening och ett specialpris.

Du röstar HÄR

Veteran-SM i innebandy till IFU Arena

Veteran-SM i innebandy till IFU Arena

Helt nya världsmästerskapen i innebandy för veteraner kommer att arrangeras i Uppsala på IFU Arena 5-7 februari 2021.

Veteranspelar i innebandy är man om man är mellan 35-45 år

˗ Uppsala och IFU Arena har de senaste åren visat ett starkt engagemang och levererar alltid med kvalitet. Vi känner stor tillförsikt att Upplands Innebandyförbund hjälper till så att veteran-SM blir ett attraktivt och häftigt arrangemang. Svensk Innebandys mål för ett livslångt idrottande är en stor del i mästerskapet och vi hoppas att det kan ge ringar på vattnet i framtiden, säger Mikael Ahlerup, Svenska Innebandyförbundets nya generalsekreterare.

Även U 19-VM och VM går i Uppsala 2021.

Lunchrabatt hos Paulette

Lunchrabatt hos Paulette

Brasseri Paulette erbjuder dig som medlem 10% rabatt på luncher!

Paulette kommer att ha öppet för Lunch sex dagar i veckan med fokus på husmanskost under veckodagarna, Lördagslunchen blir något roligare med Bloody Marys i tankarna.

Hemsida

Facebook
Instagram

Sex Uppsalabolag på 33-listan

Sex Uppsalabolag på 33-listan

Sex Uppsalaföretag finns med på den nationella 33-listan med Sveriges bästa teknikföretag. Ny Teknik har granskat 300 nominerade bolag och valt ut de mest innovativa och lovande unga teknikbolagen i Sverige.

Uppsalabolag på 33-listan

Altris utvecklar tillverkningsmetod för katodmaterial.
Grundare: Reza Younesi, William Brant, Ronnie Mogensen, Adam Dahlquist, Paul Larsson och Tim Nordh.
Anställda: 5.
Läs mer om bolaget HÄR

Astrego Diagnostics tar fram ny teknik för snabb antibiotikakänslighetstestning.
Grundare: Fredrik Edström och Jonas Wamstad.
Anställda: 7.

Läs om bolaget HÄR

Graphmatech utvecklar det patenterade hybrid-grafenmaterialet Aros Graphene.
Grundare: Mamoun Taher och Björn Lindh.
Anställda: 13.

Läs mer om Bolaget HÄR

Magström har utvecklat ett magnetiskt balanseringssystem för vattenkraftsgeneratorer.
Grundare: Urban Lundin, Jose Perez-Loya och Johan Abrahamsson.
Anställda: 0.

Läs mer om bolaget HÄR

Peafowl Solar Power gör genomskinliga solceller
Grundare: Jacinto Sá och Cristina Paun.
Anställda: 6.

Läs mer om bolaget HÄR

Disapris till Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström

Disapris till Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström

Mottagare av årets Disapris är Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström. De får priset för boken ”Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet.”

Årets Disapris är det tjugonde sedan priset instiftades 2001. Utdelningen ägde rum under Kulturnatten i Uppsala och priset överräcktes av Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Juryns motivering lyder:
”Uppsalahistorikerna Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström tilldelas Disa-priset 2020 för sin bok Horet i Hälsta. En sann historia från 1600-talet. Här levandegörs skickligt en fjärran tid genom en spännande kriminalberättelse, lika fylld av dramatik, våld och passion som en modern deckare. Författarnas vetenskapliga detektivarbete tolkar sakligt både det som finns och inte finns dokumenterat. Samtidigt ges en djup och sakkunnig inblick i vardagsliv och maktförhållanden för vanliga kvinnor och män i det tidigmoderna Sverige.”

Både Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström undervisar och forskar vid historiska institutionen vid Uppsala universitet. Karin Hassan Jansson disputerade i Uppsala 2002 på avhandlingen Kvinnofrid: Synen på våldtäkt och konstruktionen av kön i Sverige 1600-1800. Därefter har hon arbetat på bland annat Mittuniversitetet och Södertörns högskola. Sedan 2012 är hon tillbaka på Uppsala universitet där hon undervisar och forskar, främst kring olika aspekter av genus i det tidigmoderna Sverige.

Jonas Lindström disputerade 2008 med en avhandling om de ekonomiska och sociala skillnader som fanns mellan bönderna i Björskogs socken i Västmanland under perioden 1620-1820. Hans forskning handlar om de sociala och ekonomiska relationer som präglade livet på landsbygden under tidigmodern tid. Både Jonas Lindström och Karin Hassan Jansson är verksamma i forsknings- och digitaliseringsprojektet Gender and Work som syftar till att öka kunskapen om mäns och kvinnors arbete i äldre tid.

Om Disapriset:
Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande och delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 50 000 kronor. Priset är uppkallat efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Enligt statuterna ska Disapristagaren företrädesvis ha anknytning till Uppsala. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.

Oh  Poké till Uppsala

Oh Poké till Uppsala

I slutet av oktober öppnar den expansiva restaurangkedjan Oh Poké i Gränbystadens galleria. Företaget tar ett nytt grepp på Poké bowl-trenden och har på två år öppnat fjorton restauranger, där etableringen i Uppsala blir den första utanför Stockholm.

  • Vi ser fram emot att öppna i Gränbystaden galleria, säger Sihaam Masae, medgrundare Oh Poké. Uppsalarestaurangen blir vår första enhet utanför Stockholm vilket för oss är en stor milstolpe.

Läs mer om restaurangen HÄR

Matador nominerade till Svenska Designpriset

Matador nominerade till Svenska Designpriset

Uppsalabyrån Matador Kommunikation är en av tio nominerade till Svenska Designpriset i klassen Information Print.
Byrån är nominerade för materialet från Ellen Fries gymnasium på uppdrag av Uppsala Kommun och bakom designen står Paul Kemeny och projektledare är Benny Johnson.
Vi håller så klart tummarna och röstar HÄR
Du kan rösta till och med 13 september.

X