The Listeners & Noche med Cullberg av Söderberg

Alma Söderbergs konstnärliga arbete har beskrivits som ”ljud och rörelse i en rytmisk symbios med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa”. The Listeners, Alma Söderbergs första stycke för Cullberg som associerad koreograf, hade premiär på Norrlandsoperan i Umeå strax före pandemin och blev en omedelbar framgång hos publik och press.

Alma Söderberg står mitt i sin samtid och tillsammans med Cullberg tänjer hon gränserna för danskonsten. The Listeners är ett egensinnigt verk med stark publikkontakt, en kombination av dans, musik och rytm i sin finaste form där Cullbergs dansare också sjunger.

Mötet mellan dans och musik; rörelse, röst och rytm är också centralt i Alma Söderbergs nya verk Noche, men här tar utforskande en ny form. På samma gång långsam och plötslig, ständigt återkommande men trots det oberäknelig är natten ett mjukt avbrott med en egen rytm. Månskenet är på samma gång skarpt och förvillande, marken under ens fötter annorlunda, inget kan tas för givet, uppmärksamheten förhöjs.

Natten är utgångspunkten för en annan typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, samtidigt mjuk, varm och mörk. Med sina pastellfärgade och suddiga kanter är The Listeners ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid. Från en mjuk väv av flera röster och rörelser, mot snittet, avbrottet, synkopen.

Cullberg – Sveriges ledande repertoarkompani – kommer till UKK med två verk av koreografen Alma Söderberg

När och var?

24 September 2022
Kl. 19.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
Bild från gamla uppsala med texten kultur Bild från gamla Uppsala med texten kul-tur
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt