Krönika

Sista april är ett ypperligt läge för oss Uppsalalovers

Det har aldrig varit mer upplagt för fest! Uppsalas nationaldag närmar sig. Vädret ser än så länge lovande ut. Vi får umgås hur vi vill, det är okej att både kramas och att stå nära igen. Hell, det är till och med okej att okynneshångla lite om man är lagd åt det hållet …

Uppsala är världsbäst på många saker. Att fira sista april är en av dem. För ingen annanstans firas det som här. Det vankas champagnefrukostar, silluncher, trängsel på gator, torg och i parker. Vi är så pepp på mösspåtaging, champagnegalopper, forsränning och varannan vatten att vi knappt vet vad vi ska ta oss till. Redo? Jajamenn. Överladdade? Möjligen …

Jag ser ett ypperligt tillfälle att vara snälla, hjälpsamma, trevliga, tillmötesgående och glada. Passa på att vara ambassadörer för världens bästa stad när så många utsocknes kommer på besök. Försök få tonåringen från Södertälje att komma hem och berätta för familjen att just i Uppsala bor det jättesnälla och trevliga människor. Busschaufförerna säger hej och bjuder på ett leende. Polisen är sträng, rättvis och god.

Jag drömmer om att barnfamiljen som är på besök i Uppsala city på sista april gärna kommer tillbaka nästa år, att de tar med sig allt det glada och härliga och berättar för sina vänner hemma i … säg Linköping. Kanske får de med grannfamiljen hit 2023.

Ja, det kommer att finnas överförfriskade tonåringar, vuxna med för den delen, på stan. Ja, det kommer förmodligen bli enstaka bråk, någon gör slut, och någon annan kommer att gråta. Och en hel massa människor kommer att sjunga, springa i backe, ha picknick med härliga kompisar, kramas, pussas, dansa och uppleva det allra härligaste välkomnandet av våren man kan tänka sig. På precis rätt plats – i Uppsala.

För en snart 50-tant som jag går det numera ganska lugnt till. Lunch med fina vänner där det finns både bord och stolar står på agendan. Jag har firat den här dagen i Uppsala i 35 år. Jag har också lärt mig en hel del sedan första gången.

Här är mina tips

Håll reda på varandra. Det är lätt att komma bort eller att hamna fel. Ta hand om dina vänner och dig själv. Riskera aldrig att vakna upp på söndag utan att veta säkert att dina fina kompisar kom hem ordentligt.

Drick varannan vatten. Så himla självklart en lång festdag som denna, men förvånansvärt få kommer ihåg det. Det finns dock en fruktansvärt dålig grej med det. Man måste pinka oftare och det är ju banne mig inget enkelt projekt när tusentals människor är på samma plats. Enklast är således att skippa varannan dryck rakt igenom.

Planera. När staden invaderas slutar mobilnätet att fungera. Det är sedan gammalt och något en smart firare tar med i beräkningen. Du kan helt enkelt inte räkna med att ringa runt och styra när du väl är ute i vimlet.

Ät!. En trött varmkorv är ingen gourmetmåltid, men det är inte poängen. Mat i magen får dig att må bättre både under och efter kalaset.

Gå. Att cykla i stadskärnan är en urusel idé. Parkera cykeln strax utanför city om du inte har gångavstånd hem. Taxin har någon annan redan tagit.

Sätt på dig bra dojjor. Undvik att vingla omkring i högklackat eller i sprillans nya pjuck en sådan här dag. Rent generellt är mitt tips: Om du ska trängas med folk så ser ingen längre ner än till bröstkorgen. Hur du ser ut om fötterna har alltså ingen som helst betydelse. Men att gå hem i high heels över kullerstenar efter en svettig danseftermiddag är direkt plågsamt.

Ta det lugnt. Det tar minst dubbelt så lång tid att ta dig genom stan 30 april. Var ute i god tid.

Ta med en jacka. Ja, vi firar våren. Det betyder inte att det kommer att vara varmt. Vi är fortfarande i Sverige.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt