Linné­­­kvintetten och Mikaela Ramel

Inferno – en musikalisk gestaltning av Strindbergs stormiga tid i Paris

I August Strindbergs roman Inferno skildras den psykiska och religiösa kris med paranoia och neuroser som Strindberg genomgick i Paris vid mitten av 1890-talet och som har kommit att kallas Inferno-krisen. Tillsammans med skådespelaren Mikaela Ramel gestaltar Linnékvintetten Strindbergs stormiga period i en tonsättning av Britta Byström, en av våra mest uppmärksammade kompositörer. Strindbergs text är bearbetad av Magnus Florin.

Strindbergs tid i Paris är en stormig period med en helvetesvandring, demoner och slutligen paradiset. Han är isolerad, åtskild från sin fru, barn och vänner och försöker sig på alkemiska experiment, har förföljeselidéer och tror sig guidas av mystiska krafter. Strindberg skrev Inferno (1897) på franska och betraktade själv romanen som en vändpunkt i sitt liv och sitt författarskap. Inferno räknas som ett av Strindbergs internationellt mest kända verk.

Föreställningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Musik i Uppland. Inferno spelades på UKK 28 april kl. 16.00 och spelas på Uppsala stadsteater 27-28 augusti kl. 19.00.

Det har varit en lockande uppgift att låta musiken gestalta berättarens sinnestillstånd och inre värld. Musiken blir som en osynlig ’främling’ som härmar allt han gör och liknar hallucinationer. Min förhoppning är att skapa en föreställning där gränsen mellan musik och ord, inre och yttre verklighet, suddas ut” – Britta Byström

När och var?

27 & 28 augusti 2024
Kl. 19.00
Uppsala Stadsteater

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt