Maija Kauhanen & Samantha Ohlanders

Två vackra och kraftfulla konserter att vänta när UKK x Supertraditional satsar på samtida folkmusik. På scen i kväll: Maija Kauhanen, finsk kanteledrottningen tillika multimusiker, och Samantha Ohlanders, hyllad folkmusiker och landsbygdsaktivist!

Samarbetet mellan UKK och skivbolaget Supertraditional Records fortsätter. Den samtida folkmusiken står i fokus och flera spännande konserter i ett intimt format väntar i vår. Ett hundratal strängar och två av den yngre generationens superstjärnor delar scen denna kväll – Maija Kahunen och Samantha Ohlanders!

Maija Kahuanen
Maija Kahuanen är ett one-woman-band. Hon är en av de mest internationellt framgångsrika folkmusikerna från Finland och har turnerat i över trettio länder. Maija är djupt rotad i den finska kantele-traditionen. Med den som grund väver hon mycket speciella ljudmattor fyllda av sång, strängar, slagverk, kastruller, muffinsformar och loppisfynd…

Samantha Ohlanders
När Samantha Ohlanders och Byalaget spelar musik från albumet, produktionen och showen Landsbygdsupproret är det lika mycket folkmusik som folkrörelse. Det är systemkritisk lyrik och kampsånger. Det är mellanmänskliga trådar och brokiga vävar av känslor och erfarenheter.

Samantha Ohlanders låtar, röst och fiol står i fokus och bärs upp av ensemblen Byalaget bestående av Staffan Jonsson, elgitarr, Emil Skogh, bas, och Ebba Wigren, trummor. Med sitt stadiga tretaktssväng och förkärlek för tunga syntar bevisar Ohlanders att tradition och förnyelse inte är varandras motpoler. För den lyhörde går det att spåra både vallåtstonalitet, Black Sabbath-riff och inspiration från medeltida kyrkomusik!

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns. – Supertraditional

När och var?

22 april 2023
Kl. 21.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt