Uppsalagoding

Conor har lärt Uppsala att dricka öl

Läs vidare

"Uppsala var minst sagt fattigt när det gällde ölkultur"

För cirka 40 år sedan blev Uppsala ännu en goding rikare. Irländaren Conor Freeney kom till stan. Tanken var att han skulle stanna i två år, men han är kvar än.

Det började med att Conor Freeney träffade en svensk blondin hemma i Dublin och reste till Sverige.

På den tiden var öl på krogen samma sak som en stor stark, så valet att stanna kvar var inte helt självklart …

– Jag gillade Sverige och Uppsala, men det var minst sagt fattigt när det gällde ölkultur. Jag frågade överallt: Vad är en stor stark för något? Är det en ale, en lager? Jag fick inga bra svar alls och blev nästan ledsen när svenskarna bara ville ha en öl, vilken som helst – bara den var ljus, säger han och skakar på den gråvita kalufsen.

– Jag kände att jag inte kunde bo i ett land utan ölkultur. Men sen jag blev lite extra glad en nyårsnatt och lovade ändå, i ett svagt ögonblick, att stanna, skrattar han.

– Det var lite krångel, Sverige var inte med i EU då,  men det löste sig. Jag började jobba som diskare på Saluhallen. Lärde mig svenska och kom i kontakt med nationslivet på främst V-dala och Smålands nationer.

Conor, som var distriktförsäljningschef på Cadbury/Chivers Ltd i Dublin innan han kom till Sverige jobbade upp sig snabbt. Han blev delägare på Hyllan och Åkanten. 1989 byggde man ut Hyllan och ändrade inriktning till vin- och ölcafé. Tidigare hade allt fokus legat på vinet.

– Vi köpte in hela Systembolagets sortiment, som då var ungefär 70 olika sorter. Jag tänkte att Saluhallen har mat och vin från hela världen, varför inte öl …?

– Vi var den första puben utanför Stockholm som kunde servera Old Gold på fat

– Det blev inte succé, många kom för att kolla, med förstod inte riktigt poången med så många olika sorter. Erdinger Kristall i sina speciella höga glas väckte en del nyfikenhet, men vi var nog lite för tidigt ute, konstaterar Conor Freeney.

Snakehead Uppsala brygghus

Snakehead IPA är ett av Uppsala Brygghus flaggskepp

Han trivdes bra i Uppsala och gjorde sig mer och mer hemmastadd.

1993 var ett händelserikt år. Det var då han träffade den stora kärleken, Maria, som han ännu är gift med. När han pratar om henne så glittrar det till i de blå ögonen.

– Hon är fantastisk, jag blev kär i henne direkt, och är det fortfarande, förklarar han.

Samma år träffade Conor Freeney entreprenören Roland Tippner som hade en lokal på Stora Torget. Conor ville öppna en egen pub och  O’Connors såg dagens ljus.

– Vi anställde folk och inredde lokalen, vi köpte en del begagnat. Jag kände en kille som byggde möbler. Vi beställde rejäla bord som skulle hålla att dansa på. De borden står kvar där än i dag, det håller fortfarande för dans, skrattar Conor.

Med över 100 olika sorters öl och 150 sorters whiskey blev puben, som fortfarande ligger kvar en trappa upp på Stora torget mitt i city, som ett bibliotek för alla som uppskattar att botanisera i öl och whiskeyvärlden.

– O’Connors var en av de första pubar i Sverige att servera Guinness på fat ,till exempel, och äntligen började Uppsalaborna välja annat än stor stark i baren, konstaterar han nöjt.

 

O’Connors växte och hade ett tag franchisepubar på Malta.

– Det gick bra, men när vi fick barn valde jag att fokusera på familjen. Jag fick ett erbjudande att sälja och tog det. Men det blev nästan tolv år, berättar Conor stolt.

O’Connors finns kvar och är en av Uppsalas mest populära pubar. Conor Freeney äger fortfarande namnet och hoppar in bakom baren en gång om året!

Men en såld pub och en större familj betyder inte att Conor Freeney sitter still. Han började plugga marknadsföring och till sommelier. Han arbetade som konsult till flera restauranger, öl- och vin-distributörer och var med och startade, den nyligen nedlagda, Uppsalatidningen.

Uppsala brygghus

När Slottskällans bryggeri startade i Uppsala inledde de ett samarbete med Conor Freeney som också tog fram några egna öl.

Slottskällan såldes sedan till bryggeriet Coppersmith och gick från att vara ett Uppsalaöl till ett som hör hemma i Västerås.

– Då ville vi något nytt. 2017 tog vi över deras lokal, städade ur, renoverade och byggde kylrum och sådant. Vi jobbade hårt. Vi började brygga. Provsmakade och bryggde mer. Vi skapade layout, namnet och vår logotyp som visar Uppsalas två sidor, studenterna och det andra – seriösa, förklarar Conor Freeney och förklarar vidare:

– Etiketterna designas och produceras här i Uppsala. Tanken är att de ska vara båda lite lattjo och spexiga  men ändå snygga smarta och unika precis som Uppsala!

I dag är Uppsala Brygghus välkänt både på hemmaplan och i resten av Sverige.

Med flera olika öl har Uppsala Brygghus kammat hem tunga priser på Stockholm Beer & Whisky Festival. Flaggskeppet är humlebomben Snakehead IPA.

– Visste ni det? Att Snakehead är Kungsängslilja på amerikansk engelska – ett perfekt namn för en amerikansk IPA från Uppsala, säger Conor inte alls utan stolthet och fortsätter:

– Under pandemin fick de stora ölpubarna minska ner på sitt utbud av förklarliga skäl. Men anrika Akkurat i Stockholm valde Snakehead som en av sex kranar under den tiden. I vanliga fall har de runt 30 ölsorter på tap.

Bryggeriet på Märstagatan i Boländerna arrangerar After Work och företag och grupper kommer gärna dit på provningar.

Och i somras kunde man äntligen genomföra den första Craft Beer Festivalen. Det blev en omedelbar succé med runt 2 000 personer på plats och över 30 noga utvalda bryggerier.

Det kom ölnördar, vanlisar, foodtrucks och det var kärlek i luften och fint väder.

Rita in 1 juli i kalendern – då är det dags igen!

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt