Vinnare

Hilde Wiberg är Årets Uppsalabo

Hilde Wiberg, chef på Uppsala ungdomsjour är Årets Uppsalabo 2021. Med långt över hälften av folkets röster och en enig jury får hon årets utmärkelse.

Hilde Wiberg är engagerad. Man förstår snabbt att här är en kvinna som har på fötterna, hon vet vad hon pratar om. I över 18 år har hon jobbat med sociala frågor och unga. Genom samverkan.

2017 fick hon vara med och starta Uppsala Ungdomsjour. Hon hade sett hur man jobbade i till exempel Stockholm, tillsammans med hela det brottsförebyggande paketet med socialtjänst, kommun, fritid, skola, polis och ungdomsgårdar.

– Det kändes självklart att Uppsala skulle ha en ungdomsjour, vi hade jobbat med de här frågorna innan, men vi behövde heta någonting, vi behövde vara ett eget sammanhang, säger Hilde och slår fast att det allra viktigaste är tryggheten och det brottsförebyggande arbetet.

Vid starten var Uppsala Ungdomsjour 9 personer, i dag är de 28 anställda

– Ju mer vi jobbar desto fler behov upptäcker vi och därmed behöver vi mer resurser och fler att samarbeta med, så ser det ut, förklarar hon.

 

Engagemang A och O. För Hilde är det självklart, det har hon med sig hemifrån. Hon läste till socionom för att hon vill jobba med människor. Hon har tio år som kurator på ungdomsmottagning i bagaget.

– Jag är som en entreprenör inom socialt arbete. Jag ser problem, allvar och oro och jag vill hitta lösningar. Det är viktigt att visa alla att vi vill och att vi kan göra skillnad. Det handlar om marknadsföring, vi vill att Uppsala ska veta att vi jobbar förebyggande och gör bra, att alla kan vara med och hjälpa till. Att använda alla kanaler. Om du blir utsatt för att brott som ung eller är vårdnadshavare, så ska man veta hur man kan få stöd och hjälp.

Samverkansmodellen är själva nyckeln till ett framgångsrikt arbete med att stävja ungdomsbrottslighet tidigt och att öka tryggheten.

– För mig är inte samarbete bara ett ord, utan det är hands on och hårt arbete. Nära samarbeten handlar om att hitta andra engagerade inom polis och civilsamhället, som till exempel nattvandrare och idrottsföreningar. Det handlar inte bara om resurser, utan om organiserad samverkan och att alla samarbetar och ser helheten.

Hilde Wiberg är en sann optimist, hon tror på att allt är möjligt. Det kommer nya idéer hela tiden, nya grepp och sätt att komma vidare. Till exempel tar hon samtalen med sin personal under promenader i Uppsala. Att synas ute med Uppsala Ungdomsjour i stora bokstäver på ryggen och visa att man är på plats är viktigt …

Varje torsdag går Hilde och kollegorna ut på stan och pratar med ungdomar, frågar vad de saknar, vad som gör dem trygga och otrygga.

 Det allra vanligaste svaret på vad de saknar är fler vuxna. Vuxna med civilkurage, som vågar lägga sig i och prata lite. Tyvärr har vuxennärvaron bland unga minskat under pandemin, säger Hilde.

 

För Hilde är det personliga mötet viktigt, det är en del av hennes livsstil. Kontorsdörren står alltid öppen och hon rör sig gärna ute bland ungdomarna och samarbetspartners.

– Det är sådan jag är. Hemma hon oss är grannarna alltid välkomna. Jag har alltid kylen full. Om någon tittar in så finns det middag till dem med, säger hon.

Hemma är på landet, där lugnet finns. Tillsammans med familjen, man och tre egna barn, ett eller två placerade barn, höns, hundar och katter finner hon ro.

 

Hilde har haft flera olika roller i sitt arbete med Uppsalas unga. Hon vet att det inte finns någon quick-fix.

– Jag har jobbat i 18 år. Jag träffade 10-åringar då som inte lever längre, men jag träffar också dem som mår fint i dag. Det är häftigt när man träffar personer som man träffade för 10 år sedan som det går bra för.  Det känns bra att jag fick betyda något för en ung person under en kort period i dennes liv. Många unga har gripit tag i mitt hjärta och det känns kul att möta dem och deras föräldrar i dag.

Ungdomskriminaliteten går ner i åldrarna och unga begår allt grövre brott, därför är arbetet som Hilde och hennes kollegor gör viktigt. Att fånga upp unga på glid och att förebygga kriminalitet i unga år. Uppsala Ungdomsjour är ett stöd för de som blir utsatta, begår brott och de som befinner sig i riskzoner för droganvändning och kriminalitet. Det handlar om unga från mellanstadiet och uppåt.

– Väldigt ofta ser vi bakomliggande problematik, en tioåring som stjäl kexchoklad och läsk på ICA kanske gör det för att hen inte får mat hemma, eller en ungdom som säljer droger kan ha äldre kriminella som uppdragsgivare runt hörnet, berättar hon. Då gäller det att vara lyhörd och att kunna se sammanhanget. Och att få dem att förstå att vi vill väl.
– Det är en lång resa, men det stoppar inte mig. Varenda ny enskild individ som vi gör skillnad för motiverar mig och ger oss kraft att gå vidare.

 

Motivering

Årets Uppsalabo Hilde Wiberg arbetar outtröttligt med våra unga, hon deltar aktivt på fältet och leder Uppsala ungdomsjour med engagemang och öppet sinne. Hon bidrar i allra högsta grad till att göra Uppsala tryggare och till att många unga på glid hamnar på rätt köl.

Övriga nominerade:  Jens Ericsson och Armand Duplantis

För mig är inte samarbete bara ett ord, utan det är hands on och hårt arbete. Nära samarbeten handlar om att hitta andra engagerade inom polis och civilsamhället, som till exempel nattvandrare och idrottsföreningar. Det handlar inte bara om resurser, utan om organiserad samverkan och att alla samarbetar och ser helheten.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt