Uppsalagoding

Micke Prising har många järn i elden

Läs vidare

Mr Feskarn är en stark Uppsalaröst

Mr Feskarn – Micke Prising var entreprenör redan i femårsåldern.
I dag är det till hans delibutiker, Feskarn eller Slaktarn, som Uppsalaborna vänder sig när de vill ha fisk, skaldjur, chark, kött och andra delikatesser med garanterat hög kvalitét.

Micke Prising jobbar hårt. Han är driven, engagerad och verkar aldrig tröttna. Bollarna i luften är svåra att räkna och så har det varit sedan har var liten parvel. I femårsåldern och startade han Lars Garage. Pappa heter Lars.

– Jag monterade isär grannarnas cyklar och sedan fick pappa sätta ihop dem igen. Och jag tog betalt, berättar Micke med ett stort leende och fortsätter:

– En del säger att jag jobbar jämt, men jag ser det inte så. Jag jobbar med min hobby och det är fritt. Jag kan anpassa min egen tid. Det är kul att jobba även med det som kan kännas lite tråkigt, gör man det när man vill så blir det också roligt.

 

När vi andra kommit tillbaka efter en sommar med ledighet återgår Micke till arbetet efter att ha ”sommarjobbat” på en restaurang i Kungshamn under semestern.

– Vi tog över driften sommaren 2021. Jag jobbar i servisen och har hand om en del administration. Jag är med och startar upp inför sommarsäsongen, sätter menyer och uppdaterar teknik.

– Jag gillar projekt!

Under jobbet på semestern har han dock tagit lite ledigt några dagar då och då … för att åka hem till Uppsala och hjälpa till vid sommarens stora konserter i Botaniska trädgården.

– Jag gör det för mitt höga nöjes skull. Jag klarar inte av att vara ledig, jag är entreprenör och företagare och är så här. Min fru, Suzanna, är med på resan och vi har det mysigt på kortsemestrar lite då och då när det finns tid. Men vi kör inga långa ledigheter … ännu.

Feskarns fredagsmyspåse

Feskarn är välkänd i Uppsala med sina delibutiker i Saluhallen och Gottsunda där man kan ta sig något att äta och dricka på plats eller köpa med sig massor av gott hem.

Fredagsmyspåsen är flaggskeppet – en färdigpackad påse som beställs för uthämtning eller hemkörning. Uppsalaborna har tagit påsen, som är perfekt för mys i soffan en fredagskväll, till sina hjärtan. I dag har Feskarn en stabil efterfrågan på fredagsmys varje vecka.

– När vi startade med Fredagsmyspåsen gjorde vi femtio portioner och det ökade snabbt. När vi hade beställningar på upp till 600 varje fredag, så behövde vi göra något, berättar Micke.

– På den tiden började jag känna mig som en ”riktig” företagare. Vi behövde ett kök, en till butik och vi ville utöka vår verksamhet. Jag ville ge tillbaka och jag ville etablera mig i Gottsunda.

Micke fick kontakt med en syriansk ung kille, Derar, genom ett integrationsprojekt som sökte jobb.

– Han var klockren och efter ett tag kunde hans fru komma hit och nu är barn nummer två på väg. Han jobbar kvar än i dag.

 

Micke och gänget på Feskarn hittar hela tiden på nya grepp. Förutom Fredagsmyset säljer man helgmenyer som charkbrickor och burgarkit. Är man ute efter spännande såser, fonder, drycker eller nya smaker är det till Feskarn man ska vända sig. Försäljningen sker både i butiken och online. Man var tidiga med att sälja större partier av bra produkter via sociala medier.

– Vi har stort förtroende i staden, folk vet att vi står för bra kvalité och kan erbjuda det till bra priser, konstaterar Micke Prising.

Slaktarn i Uppsala

Slaktarn i Uppsala saluhall

Men varför ska man stanna vid en fiskhandel när man kan ha en köttbutik också? I juni 2021 öppnade Slaktarn i Saluhallen.

På fredagarna kör man ginbar i intima Saluhallen. Varje vecka finns spännande drinkblandningar och tilltugg som skaldjur, ostron, räkmackor, chark och annat som köket hittar på för dagen.

– Vi har medvetet valt att det ska vara lite trångt. Vi kan hålla bra priser och ta in små partier av spännande gin och tonic. Det startade som ett test och det är så jäkla kul att surra med gästerna över disken. Man får kontakt och en närhet till dem som kommer förbi.

– Jag saknar ställen i Uppsala där man kan gå igenom. Där man kan strosa omkring och hänga, kanske ta ett glas och träffa folk spontant, där fyller Saluhallen en viktig funktion. Jag vet två par som träffades i kön hos Feskarn, de kommer tillbaka då och då.

Jag har ett stort hjärta för den här staden och älskade gamla Saluhallen redan från början. Branden kan tragiskt nog ha varit det bästa som hänt oss, för nu kunde vi få bättre anpassade lokaler som det gick att växa i.

Micke Prising är en stark och tydlig röst för företagandet i staden och gör allt han kan för att Uppsala ska kunna blomstra.

Bland annat är Micke ordförande i Uppsala handelsförening och engagerad i flera olika sammanhang när det gäller näringslivsfrågor. Han har inte längre något officiellt uppdrag i Ung Företagsamhet, men åker gärna runt på skolor och ger unga råd och tips.

– Det tar en hel del tid, men jag gör det när jag hinner. För att det är roligt och meningsfullt.

– Jag har ett kontrollbehov, men jag har börjat släppa det lite eftersom jag ju har så bra medarbetare. Det gör att jag hinner göra annat som är roligt, förklarar han.

Micke Prising

Sedan entreprenördebuten med Lars Garage har det bara fortsatt. Förutom klassikern att sälja jultidningar startade han Affären Affären, en butik i grannens förråd där han och hans kompisar sålde grejer som de hittat.

– Vi hade en noggrann bokföring, den skulle jag gärna ha haft kvar, skrattar Micke.

I tonåren började han jobba extra på Konsum intill Eriksbergsskolan där han gick på högstadiet.

–  Jag började som varubud och körde omkring med en cool flakmoppe, sen blev det charken. Ganska snabbt fick jag och en kompis ansvar för chips och läsk i butiken. Det var ju drömmen, berättar Micke.

1995 tog Micke och kompisen Ricke över fiskvagnen Feskarn i Boländerna (vid det som då hette B&W (i dag Stora Coop).

– Jag började skriva skyltar till dem och fick jobba lite extra i fiskbilen.

Micke var 21 år när de tog över verksamheten.

– Vi fick tips om att det fanns lediga lokaler i Saluhallen, först var vi tveksamma, men vi tänkte att … vad, fan … det är snart millennieskifte och då kommer alla att vilja ha hummer, berättar Micke med ett snett leende.

De tog in en tredje delägare – Björn, som Micke delar verksamheten med i dag, och i september 1999 flyttade de in och det gick bra. Men i maj 2002 brann som bekant Saluhallen ner.

– Jag ser tillbaka på den tiden som en upplärningsperiod. Direkt efter branden drog vi i gång partihandel i Boländerna och fick husera hos Andersson & Tillman. Vi ville hålla varumärket vid liv. Ingenting av butiken i Saluhallen fanns kvar, men själen levde där.

–  Jag har ett stort hjärta för den här staden och älskade gamla Saluhallen redan från början. Branden kan tragiskt nog ha varit det bästa som hänt oss, för nu kunde vi få bättre anpassade lokaler som det gick att växa i. Precis innan hade vi planer på att börja med sushi i Saluhallen, men det blev aldrig av.  Och det var nog bra, under uppbyggnaden poppade det upp massor av sushiställen i stan och då blev de ju våra kunder.

– Det fanns aldrig någon tanke på att överge Saluhallen. Lokalerna är långt ifrån optimala. Det är betydligt mer estetiskt än praktiskt om man jämför när vi byggde butiken i Gottsunda och fick vi vara med och rita från början, säger Micke.

I dag har företaget 18 anställda och omsätter cirka 40 miljoner. Feskarn och Slaktarn är välkända Uppsalaföretag med många stamkunder.

– Allt vi säljer gör vi själva från grunden. Det är vår styrka. Det går inte att jämföra med så många andra, säger Micke Prising  stolt.

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt