3 x Biopremiärer

FYRISBIOGRAFEN
3 x PREMIÄRER
Fredag 9 februari

DÜSSELDORF, SKÅNE
Sverigepremiär kl. 17:45
https://fyrisbiografen.se/dusseldorf-skane

SMYGPREMIÄR
Torsdag 8 februari, kl. 17:45

Varmt välkommen till Füris smygpremiär av den efterlängtade synthfilmen Düsseldorf, Skåne!
Efter visningen följer ett samtal om filmen och den svenska synthrörelsen.

Paneldeltagare:
Patrik Blomberg Book, filmens regissör
Anders Zaine, utvecklare av och projektledare för Uppsala Musikarkiv.

Moderator är Mats Almegård, journalist och kritiker samt reporter och producent för Elektroniskt i P2.

Året är 1986. Fredrik och Nina är synthare och bor i en liten skånsk by. Fredrik brinner för sin musik och Nina har fotodrömmar. Fredriks synthband ska göra sin första spelning samtidigt som hans föräldrar är på väg att förstöra allt för honom. Under den viktigaste helgen i Fredriks liv ställs allt på sin spets.

SMOKE SAUNA SISTERHOOD
Sverigepremiär kl. 18:00
https://fyrisbiografen.se/smoke-sauna-sisterhood

Smoke Sauna Sisterhood följer en grupp kvinnor som bastar året om. Vi får se deras förberedelser och ritualer med upphettade stenar, rök och lövruskor och Isdopp på vintern. I bastun delar de systerligt med sig av sina erfarenheter och historier om moderskap, relationer och oönskade dick pics. Det är starka känslor, skratt och gråt om vartannat i en poetisk dokumentär som kommer stanna länge i minnet.

Den traditionella rökbastun från Võromaa i Estland finns med på UNESCOS världsarvslista. I Smoke Sauna Sisterhood låter regissören Anna Hints oss följa med till en rökbastu där en grupp kvinnor brukar bada bastu tillsammans. Denna intima sfär är ett trygg plats där kvinnorna möts och kan rå om sig själva och varandra. Kvinnornas samtal under bastubadandet rör på djupet och får åskådaren att tappa andan. Med en autentisk röst rotad i sin egen bakgrund har filmskaparen Anna Hints åstadkommit ett omvälvande porträtt av vad det innebär att existera i en kvinnas kropp. Här visas kvinnorna som de är med stark känslomässig äkthet och stor empati.

Smoke Sauna Sisterhood är filmad i en stil som liknar målningar av Vermeer eller Rembrandt med en kamera som rör sig organiskt och aldrig påträngande. Ögonblicken som fångas är lättflyktiga som röken i bastun. De hänger kvar i det mättade ljuset, försvinner och dyker sedan upp igen.

Smoke Sauna Sisterhood är den första dokumentären av en estnisk filmskapare som tävlat och vunnit pris i Sundance

 

THE ZONE OF INTEREST
Sverigepremiär kl. 19:45
https://fyrisbiografen.se/the-zone-of-interest

Rudolf Höss, kommendant för Auschwitz, och hans fru Hedwig (Sandra Hüller) strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och trädgård beläget direkt intill lägret.

The Zone of Interest premiärvisades i Cannes 2023 och belönades med Grand Prix och FIPRESCI. Den är shortlistad till en Oscar för bästa internationella film. Filmen är skriven och regisserad av Jonathan Glazer och är löst baserad på Martin Amis bok med samma namn.

Varmt välkommen!

 

Arrangör: Fyrisbiografen

När och var?

9 februari 2024
Fyrisbiografen, Uppsala

När startades Fyrisbiografen i Uppsala?

Biografen startades 1911 av Hugo Plengiér, som var en inflytelserik person i Uppsalas kulturliv under 1900-talets första decennier.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt