Premiär av filmen UNDER på Uppsala konstmuseum

Välkommen på premiär på Uppsala konstmuseum av UNDER, en film om Jenny Sunessons ljudinstallation dokumenterad av Ida Lindgren, filmare och konstnär. Efter filmen som är 15 minuter lång, samtalar Niklas Östholm, intendent på Folkrörelsernas Konstfrämjande, med konstnären Jenny Sunesson.

Om UNDER

I projektet Skogen mellan oss gav Konstfrämjandet Uppland fyra konstnärer uppdraget att göra verk med utgångspunkt från sina relationer till skogen. Jenny Sunesson från Örbyhus ville undersöka det elektroniskas möjliga samexistens med skogen och skapade då ljudverket UNDER. Verket uppfördes vid sex tillfällen hösten 2021 och våren 2022 i Florarnas naturområde. Två av tillfällena innefattade övernattning i tält samt vandring, stubbsittning och berättelser av naturguide Stefan Skoglund och biolog Marie Kvarnström. I gryningen vandrade deltagarna till en glänta i skogen för att under en timmes stillhet uppleva verket. Filmen dokumenterar ett sådant visningstillfälle. Projektet genomfördes 2022 med stöd Region Uppsala och Folkrörelsernas Konstfrämjande.

Jenny Sunesson (f. 1973) är en konstnär som verkar inom områden som field recording, konceptuell text-och ljudkonst, live collage och video. Inom sitt arbete använder hon platsen och sitt eget liv som scen för att undersöka nutidssamhällets normer och hierarkier. Omfattande kartläggningar och research utgör grunden i sökandet efter alternativa speglingar och rekonstruktioner. Jenny är i grunden journalist, men utbildade sig senare vid Dramatiska institutets radiolinje och anslöt sig till Elektronmusikstudion i Stockholm (EMS). Hon bodde länge i Storbritannien men är sedan 2012 baserad i Örbyhus. Hon har fått ett stort antal verk-beställningar och stipendier och hennes verk har spelats i konsert- och gallerisammanhang både i Sverige och utomlands.

Mellan 17.00–21.00 är det AW i museum Bar & Café med DJ, kylda drycker och AW-meny. Du kan också köpa annan mat, snacks och dryck i baren.

Premiären är ett samarrangemang mellan Konstfrämjandet Uppland och Uppsala konstmuseum.

Bild: UNDER, Jenny Sunesson.
Foto: Trishula Littler

När och var?

23 februari 2023
Kl. 19.00-20.00
Uppsala konstmuseum

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt