Uppsala Kammarorkester – Rhapsody in Blue

Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefdirigent, föddes i USA men bor numera i England och vid denna säsongsfinal presenterar hon musik från de båda länderna.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller
Solist: Peter Jablonski, piano

Program
Joan Tower: Fanfare for the Uncommon Woman nr 1
Samuel Barber: Essay for Orchestra, nr 1 op. 12
Aaron Copland: Appalachian Spring Suite
Samuel Coleridge-Taylor: Petite Suite de Concert op. 77
George Gershwin: Piano solo
George Gershwin: Rhapsody in Blue

Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefdirigent, föddes i USA men bor numera i England och vid denna säsongsfinal presenterar hon musik från de båda länderna.

Här får vi också möta en av Sveriges internationellt hyllade pianister Peter Jablonski. Han har spelat med de främsta dirigenterna och orkestrarna i världen, har en unik repertoar och är känd för sin naturliga och lediga spelstil.

Gershwins Rhapsody in Blue
Vi får höra Peter Jablonski med Uppsala Kammarorkester i George Gershwins Rhapsody in Blue, som Gershwin själv har nämnt är ett porträtt av New York. Musiken gjorde succé direkt vid uruppförandet 1924 och med Rhapsody in Blue visade Gershwin att konstmusiken även kunde hämta inspiration från jazzen. Jablonski kommer även att spela några av Gershwins arrangemang för solopiano.

Inleder med en fanfar
Som öppningsverk till denna säsongsfinal hör vi Joan Towers Fanfare for the Uncommon Women nr 1 och som är tillägnad alla äventyrliga kvinnor. Sammanlagt skrev Tower sex korta kompositioner i serien, inspirerade av Coplands Fanfare for the Common Man. Den första från 1986 som framförs här, är den mest populära.

Joan Tower började komponera under 1960-talet, en tid då konstmusiken var mansdominerad och följde traditionerna i Europa. Hon är den generation kvinnliga amerikanska kompositörer som utvecklade sin egen stil och banade väg för kommande generation.

Liten och pampig svit
Det är pampig, livfull och lättsam musik i Petite Suite av den brittiske tonsättaren Samuel Coleridge-Taylor. Han var en mycket produktiv kompositör som också arbetade som dirigent och undervisade. Mycket av det han skrev kan härledas till hans ursprung. Eftersom hans far kom från Sierra Leone, tog han gärna in afrikanska stildrag i den europeiska konstmusiken. Petite Suite från 1910, som är ett av hans mera kända verk, har dock en klassisk stil rakt igenom.

Inspiration från amerikansk ursprungsbefolkningen
Copland tog istället inspiration från den amerikansk ursprungsbefolkningens danser och hymner i den balett han skrev 1944, Appalachian Spring. Copland skapade också en svitversion av baletten som uruppfördes 1945 och det är i den formen som musiken blev allmänt känd.

Arrangör: Musik i Uppland

När och var?

11 Maj 2023
Kl. 19.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt