Klockan 19.00 på söndag går hon ut på taket på Uppsala Slott tillsammans med sina tärnor och lussar och lyser upp i mörkret.
Vem är Anna?
– Jag är en positiv och glad tjej i 50-årsåldern som driver eget företag och jobbar extra inom vården.
Vad tänkte du när du fick veta att du var i final och sedan när du vann?
Hur roligt som helst! Känner mig jätteglad, ödmjuk och tacksam för få komma till final och sedan få den här utmärkelsen. Det var min kollega Caisa som hade nominerat mig.
Vad är mod för dig?
Det är att våga utmana sig själv och att. Säga ja till saker och testa på nytt.
Hur vill du inspirera andra till att våga vara modiga?
Det är nog genom att själv våga göra sådant som känns lite läskigt. Genom att vara modig själv kan också andra inspireras.
Vad tror du har gjort att du blev som du blev? Vilken bakgrund har du?
Jag är intensivvårdssköterska och har varit det i många år och utöver det så äger jag och driver Resecentrum vaccinationer AB tillsammans med min kompanjon Caisa Salmonsson. Som sjuksköterska måste man ibland ta risker.
Vad är det som gör att man är villig att göra det?
Jag tänker att man är duktig på att hantera risker och blir bra på att skydda sig. Så att man minimerar det så mycket som möjligt.
Vad ser du fram emot mest när det gäller att vara Lucia?
Det ska bli en fantastisk upplevelse att stå där uppe i mörkret och titta ut över stan. Vara en del av en spännande Uppsalatradition och få den här härliga möjligheten.
Årets modiga lucia arrangeras av Go Adventure som bland annat arrangerar just takvandringar på Uppsala Slott.
– Jag tycker om att ta ut svängarna och testa gränser, både mina egna och andras. Jag vill hylla modet som människor visar. I år känns det viktigare än någonsin att sprida ljus, glädje och hopp om framtiden. Vi vill bjuda Uppsalaborna på en upplevelse som ger dem kraft att sprida sitt ljus i det mörker vi lever i nu, säger Jonathan Tigrar VD för GO Adventure.