Föredragshållare: Bertil Karlmark
Info om föredraget:
Besviken går du från apoteket när du märkt att du inte fått ditt vanliga läkemedel. Bara ett ”utbytbart” läkemedel – som dessutom heter något helt annat. Det sägs att det inte är någon skillnad mellan originalläkemedlet och kopian – det så kallade generiska läkemedlet. Men är det sant?
Bertil Karlmark har i många år ägnat sig åt läkemedelsutveckling genom att tillsammans med sjukvården och läkemedelstillverkare planlägga, genomföra och utvärdera läkemedelsstudier på patienter och friska frivilliga. Han vill belysa de generiska läkemedlens historia och beskriver också hur kroppen i allmänhet behandlar läkemedel – en vetenskap som kallas farmakokinetik och som har stor betydelse vid värdering av ”utbytbarhet”. Det kan låta avancerat, men Bertils beskrivning av ämnet ger en lättfattlig inblick i vad det handlar om.
Att pengar dessutom haft en stor betydelse vid tillkomsten av generiska läkemedel behöver knappast nämnas, men Bertil ger några synpunkter även på detta.
Bertil Karlmark är docent i fysiologi vid Uppsala universitet och har de senaste åren varit knuten till Medicinhistoriska föreningen och även verkat som guide vid Medicinhistoriska museet.
Besöksinformation:
Entré 40 kr. Museet är öppet 13-17. Utöver föredraget kan du besöka utställningarna på egen hand och träffa våra museivärdar som gärna berättar mer.