The English Bookshop

Möt bokhandlaren som älskar sitt Uppsala

Läs vidare

Jan Smedh sätter Uppsala på bokhandlarkartan

Mitt i Uppsala ligger en av Europas allra, allra bästa bokaffärer. Här är väggarna
fyllda med läsglädje i form av vackra böcker, bra böcker, spännande böcker, faktaböcker … och alla är på engelska.  Har du riktig tur träffar du på mannen bakom succén, Jan Smedh, när du tittar in!

The English Bookshop i  korsningen S:t Olofsgatan/Svartbäcksgatan i centrala Uppsala lockar bokälskare i alla åldrar. Butiken är mysigt trång och inbjudande. Lokalen är indelad i olika rum, med väggarna fyllda av över 18 000 olika titlar från golv till tak i mängder av genrer.

Redan 1995 öppnade Jan Smedh butiken tillsammans med Christer Valdeson. Då huserade man i ett gammalt grönt uthus från början av 1800-talet i närheten av Fyrisån bakom platsen där Ungdomens hus ligger i dag.

Ett brinnande intresse för engelskspråkig litteratur efter en tid som utbytesstudent i USA och en sväng till Irland fick blomma ut …

– Jag kom hem och sökte så småningom extrajobb på LundeQ. Där arbetade Christer som hade ansvaret för den utländska avdelningen. Nio månader senare öppnade vi eget!

– Vi cyklade runt på stan och tapetserade alla anslagstavlor vi kom åt, bland annat den utanför LundeQ, med reklam för den nya bokhandeln i stan, berättar han med ett leende.

 

Jan och Christer har kompletterat varandra väl sedan dess. Christer är den metodiske och Jan lite mera av en visionär.

– Christer är enormt kompetent och vi har aldrig varit oense. Vi har växt när vi har kunnat utan några större motgångar. Min filosofi är aggressiv optimism, och jag gillar bokstäver bättre än siffror, konstaterar Jan.

Event English Bookshop Uppsala

I dag arrangerar butiken flera event varje vecka och deltar varje år på bokmässan i Göteborg där man även har en butik.

Läsecirklarna på The English Bookshop är omåttligt populära. Flera gånger i veckan samlas kunderna till cirklar med olika teman. Man fikar och pratar litteratur tillsammans med personalen.

– På våra feelgoodkvällar brukar en del passa på att ta med stickningen och vi bjuder alltid på vårt eget te som grannbutiken Tehörnan har tagit fram. Vi har ökat antalet tillfällen för att fler ska få möjlighet att vara med, berättar Jan.

The English Bookshop håller tät kontakt med sina kunder via sociala medier, sin hemsida och på plats i butiken.

Varje månad tipsar man, till exempel, om böcker i elva olika kategorier via sitt populära nyhetsbrev.

The English Bookshop, Uppsala

Personalen är A och O. I dag står varken Jan eller Christer i butiken, men tar uppdraget att överföra sin ideologi och kunskap till personalen på stort allvar.

– Det är en resa i sig och det är oerhört viktigt att vi behåller vår goda relation med våra kunder. Samspelet mellan personal och kunder – det är vår algoritm, förklarar Jan Smedh.

 

The English Bookshop har bara böcker på just engelska. Jan tycker inte att man behöver vara oroad för att det kan vara svårare att läsa på engelska än svenska.

– Engelska behöver inte vara så krångligt, man måste inte sitta och slå upp alla ord man inte är säker på, det funkar ändå.

I en av hyllorna i bokhandeln finns en hylla med Quick Reads – böcker framtagna för dem som vill komma i gång med att läsa på andra språk.

The English Bookshop Uppsala

2018 utsågs The English Bookshop till vinnare i den internationella klassen Bookstore of the Year på Londons bokmässa, året efter att Shakespeare and Company i Paris fått samma utmärkelse – bäst i världen alltså!

Butiken rekommenderas ofta som ett resmål att besöka för bokälskare i Europa.

– Det händer att turister kommer hit direkt från Arlanda, berättar Jan Smedh.

Och även unga bokälskare uppskattar The English Bookshop.

– Vi har kö till våra praoplatser, det har hänt att ungdomar från andra städer sökt sig hit och passar sedan på att bo hos mormor i Uppsala för att få göra praktik här!

 

Sedan 2008 har butiken en filial i Stockholm och för ett par år sedan öppnade den tredje butiken i centrala Göteborg. Nu diskuterar man att öppna ytterligare en bokhandel i Malmö.

Att The English Bookshop drivs av ett stort kunnande och engagemang, både i sina kunder och i litteraturen märks väl. Butiken är välsorterad och man kan ofta ta hem specialbeställningar eftersom Jan och Christer har arbetat upp goda relationer med bokförlagen i både England och USA.

 

Trots att butiken är ganska stor och ofta full av kunder, så lyckas man att behålla det personliga. Ett talande exempel är den där midsommarhelgen 2010 när butiken flyttade till nya lokaler.

– Vi behövde flytta när vi ändå hade stängt. Några av våra kunder ställde utan att tveka upp när de hörde det. De hjälpte till att måla om väggar och renovera. Helt frivilligt. De ville verkligen hjälpa till, berättar Jan och fortsätter:

– Våra kunder är som en familj. Det händer att någon kommer in och letar efter en bok till sin pappa. De säger ”Ni vet ju vad pappa brukar läsa” och vår personal, som känner många av våra kunder och har ett enormt
intresse kan nästan alltid hjälpa dem att hitta rätt.

– Den roligaste kunden är den som går hem med en bok som hon inte visste fanns innan, sägare Jan Smedh.

 

Det finns flera fördelar med att driva en nischad och uppskattad verksamhet.

– Att ha en bokhandel kan vara en bra anledning att bjuda hem sina favoritförfattare utan att uppfattas som en stalker, säger Jan Smedh med glimten i ögat.

– Jag bjuder hem dem, hämtar upp på Arlanda och så får de bo hemma hos mig och min familj. Vi bjuder även hem författarkompisar från andra städer och passar ofta på att visa dem runt i Uppsala.

När man träffar Jan Smedh slås man genast av den genuina entusiasmen, drivet och kärleken till både litteratur och till hemstaden Uppsala.

2022 utsågs han till Årets Uppsalabo med en stor majoritet röster från Uppsalaborna. Han sitter i styrelsen för Handelsföreningen och Uppsala Citysamverkan och är med i det nybildade Näringslivsrådet som verkar för att utveckla kommunens näringslivsarbete.

– Jag är väldigt glad i Uppsala. Det är så mycket positivt som händer här och det känns verkligen att vi är på väg åt rätt håll på många plan. Det finns så stor potential och jag är tacksam att få var med på den här resan.

–  Jag blir personligt upprörd när någon pratar negativt om Uppsalas stadskärna. Vi behöver bli bättre på att kommunicera förändring och framgång och göra det enkelt att besöka och tillbringa tid i Uppsala.

Det finns en hel del bokhandlare i Uppsala. Både mindre antikvariat, små intima och några större drakar. Bland annat öppnade den stora kedjan AdLibris nyligen på Stora Torget, mitt emot Akademibokhandeln.

– Jag ser dem inte som konkurrenter till oss, det finns kunder till alla. Vi är nog lite mer boktokiga här i Uppsala och vi ser att unga människor ofta väljer riktiga böcker i fysiska butiker, det är positivt för alla.

Bläddra i senaste numret av Heja Uppsalas magasin!

Heja Uppsala Vinter 2024

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt