Nyöppning på Upplandsmuseet
Efter ett år av fastighetsrenoveringar och utställningsbygge presenterar Upplandsmuseet sin största utställning någonsin. Här kan besökare utforska, upptäcka och komma nära Upplands historia. Den 30 november är det stor invigning.
Den nya utställningen heter UPP-LEV! Tid, tankar och ting i Uppland. Händelser, idéer och förändringar som format Uppland genom historien, blir synliga genom livsöden, interaktiva stationer och över 1 000 föremål i denna tematiska utställning.
– Utställningen är som en livfull skattkammare att utforska, säger utställningschef Maria Ljunggren på Upplandsmuseet. Den ger en mängd perspektiv på Uppland.
Utställningen blir museets flaggskepp och en tillgång för alla som vill lära känna sin historia.
– I utställningen kan besökaren se sådant som gör Uppland till Uppland. Här finns något för alla, vare sig du bor i Uppsala län eller är här på besök, säger länsmuseichef Stefan Lundblad.
De personer som skildras i utställningen är både kända och okända. Deras historia levandegörs med riktiga föremål och filmer i utställningen. Alla har de gemensamt att de representerar skeenden med betydelse för Upplands historia.
– Besökarna får ta del av ögonvittnesskildringar från till exempel en soldathustru under det blodiga långfredagslaget 1520, rösträttskämpen Ellen Hagen på 1920-talet och nyckelharpsbyggaren och riksspelmannen Erik Sahlström, säger Emeli Holmström utställningsproducent på Upplandsmuseet.
Upplandsmuseet visar över 1000 föremål ur sina samlingar, från arkeologiska stenåldersfynd till en punkjacka från 1990-talet. Både konst till bruksföremål. Olof Rudbecks fältapotek, insamlingsbössan för sårade soldater efter kriget i Finland, en flickas livkjol från 1700-talet är några exempel.
– Det känns fantastiskt att få lyfta fram så många både unika och vardagliga föremål ur våra samlingar. Här finns saker att upptäcka vid många besök, säger Berit Schütz samlingschef på Upplandsmuseet.
Utställningen har en alldeles unik och modern form med inspiration från museibyggnadens historiska kvarndrift i Fyrisån.
– Kvarnsymboliken för tankarna till kugghjul, tidens gång och händelser som går i varandra, på samma sätt som utställningens olika teman, säger Maria Ljunggren.
Det är i huvudsak Upplandsmuseets egen samling och ämnesexpertis som utställningen bygger på och en samverkan med andra har gjort utställningen ännu mer omfattande.
– Vi har haft många berikande samarbeten med ideella föreningar, institutioner och forskare för att ge bredd och djup i utställningen och även lånat in föremål från till exempel Historiska museet, Sjöhistoriska museet, Järnvägsmuseet och Gustavianum, säger Maria Ljunggren.