Utställning med Anders Agebro

Akvareller och foto
Anders Agebro (f. 1955) har tecknat och fotograferat i hela sitt liv och målar sedan drygt femton år tillbaka främst akvarell. Under de senaste åren har han gått kurser för och inspirerats av akvarellmålare som Lars Holm, Anders Wallin, Hasse Karlsson, Anna Törnqvist och Rafael Castells Mendez.

Akvarellerna är ofta målade efter fotografier, ibland foton som Anders Agebro tagit själv – motiv från resor eller från stadslivet i Uppsala – men också fotografier ur böcker, tidningar eller slumpmässigt hittade bilder av okänt ursprung. De flesta av målningarna är direkt föreställande, men den som ställer ursprungsfotografiet bredvid akvarellen känner inte säkert igen motivet. Precis som vattenfärgerna blandas på pappret flyter också motiv in i varandra, i kollage som rör samman bilder, perspektiv och färgskalor. Det fria förhållandet till ursprungsmotiven vrider på det som hade varit en traditionell visuell hierarki, och det som faktiskt fastnar på akvarellpappret är ofta de oväntade detaljerna: en geometrisk struktur i ett folkmyller, en slips i ett familjefotografi, en frusen rörelse i ett danssteg.

 

När prioriteten i en bild kastas om med den här lekfulla respektlösheten uppstår porträtt utan ansiktsdrag, vardagsstilleben i osannolika färgskalor. Det som framträder i akvarellerna är ögonblicksbilder från en gatufotograf i färger och ur vinklar som en kamera aldrig hade kunnat fånga, vardagliga motiv som vi sällan sett som måleri. Varje gång vi ser på den här sortens omöjliga bilder, bekanta motiv genom en ny blick, olikt något vi tidigare sett, uppmuntras vi också till att gå ut i världen imorgon och se på den ur ett lite annorlunda perspektiv än igår.

Välkommen!

När och var?

20-23 april, 2023
Kl. tors-fre 12-16, lör-sön 11-15
Linnés Kammare, Uppsala

Besöksadress: Vallhovs säteri 6, 743 86 Bälinge, 10 minuter från Uppsala

Vill du också vara med i Uppsalas största kalender?

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt