4 x Sverigepremiärer på Fyrisbiografen

KYSSEN
Sverigepremiär, kl. 17:30

Årets största danska biosuccé!

Danmark, 1913, strax före första världskriget. Anton Abildgaard är en nobel och plikttrogen ung man vars högsta prioritet är att slutföra sin officersutbildning inom kavalleriet med heder och ära. En afton blir han inviterad på bal till baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens dotter Edith till dans, men eftersom hon är lam i båda benen sedan en ridolycka försätter han henne i en högst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor återvänder Anton till herrgården nästa dag och blir snart en ofta förekommande gäst hos familjen. Edith förälskar sig i den charmante kadetten och allt hade varit väl om det inte varit för att Antons känslor för henne enbart handlar om vänskap och medlidande. Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig

en rent livsfarlig nivå.

Kyssen serverar ett moraliskt dilemma av mest dramatiska sort och bygger på den flitigt filmade österrikaren Stefan Zweigs (1881-1942) roman Hjärtats oro.
KÖP BILJETTER

 

JORDENS SÅNG
Sverigepremiär kl. 17:45

Med sitt hemland Norges svindlande vackra bergslandskap som sin monumentala bakgrund ger sig Margreth Olin ut på en existentiell resa med sina egna åldrande föräldrar som mänsklig måttstock ute i de vidsträckta vidderna. Här har deras familj alltid levt sida vid sida med naturen, även när jordens urkrafter har visat sin mest skoningslösa sida.

Men inte ens det hårdaste berget är oföränderligt – och absolut inte i tider som vår.

Årets filmiska naturupplevelse om livet, döden, naturen och om att helt enkelt vara närvarande i världen. Det blir inte mycket större än Jordens sång.
KÖP BILJETTER

 

HYPERMOON
Sverigepremiär, kl. 19:45

Hypermoon är den tredje och avslutande delen i Mia Engbergs Belleville-trilogi, som inleddes med Belleville Baby och följdes upp med Lucky One.

Regissören Mia får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa Astronautens ensamma färd genom rymden och åldrande gangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare. Genom dagboksliknande monologer, knastriga telefonsamtal och grovkorniga filmklipp får vi följa med på en djupt personlig resa i filmskaparens liv.

Hypermoon är en poetisk dokumentär om minnen, tidens gång och om hur det är att vara människa.

– Regissörsbesök och samtal 4 oktober kl 18.00

Visningen 4 oktober följs av ett samtal med regissören Mia Engberg.

Samtalsledare: Sonya Helgesson Ralevic
KÖP BILJETTER

 

JOYLAND
Sverigepremiär, kl. 20:00

Familjen Rana är lycklig men går i väntans tider. Med båda fötterna stadigt i traditionerna längtar man efter att sönerna ska bli framgångsrika och att deras fruar ska föda söner som säkrar släktens framtid. Men det är inte alla i familjen som vill samma sak. Yngste sonen Haider skaffar i hemlighet jobb på en burlesk dansteater. Där blir han upp över öronen förälskad i Bibi, en transkvinna som är showens fixstjärna. Deras omöjliga kärlekshistoria kastar sakta men säkert nytt ljus över hela familjen Ranas inre konflikter mellan traditioner och ett sexuellt uppror. KÖP BILJETTER

VINNARE – CANNES FILM FESTIVAL 2022 – Un Certain Regard – JURY PRIZE
VINNARE – BÄSTA INTERNATIONELLA FILM – INDEPENDENT SPIRIT AWARDS 2023
SHORTLISTED OSCAR 2023 – BÄSTA INTERNATIONELLA FILM


Arrangör: Fyrisbiografen

När och när?

29 september 2023
Fyrisbiografen, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt