Brahms Requiem

Tonsättaren Johannes Brahms komponerade sitt Ein deutsches Requiem, opus 45 under åren 1861–1866 samt 1868. Han skrev musiken i omgångar, bland annat i samband med att han miste sin mor 1865, och uruppförandet av det fullständiga verket skedde i Leipzig 1869. Under allhelgonahelgen sätts Brahms Requiem upp i Uppsala domkyrka. Medverkande körer är Collegium Cantorum, Schola Cantorum, Uppsala katedralsångare samt korister ur Uppsala Domkyrkokör. Solister är sopranen Sabina Bisholt och barytonsångaren Karl-Magnus Fredriksson, orkestern utgörs av Kungliga Akademiska Kapellet och Ulric Andersson dirigerar verket.

 

Requiem som musikalisk form är en tonsättning av den katolska dödsmässan, men hos Brahms finns en utökad tematik som antas ha att göra med hans lutherska tro. Bland annat får övertygelsen att livet övervinner döden utrymme i verket, liksom motivet med de efterlevande och deras sorg. Ein deutsches Requiem är ett omfattande verk med texter på tyska och senaste gången det sattes upp i Uppsala domkyrka var 2015.

 

Sabina Bisholt, sopran
Sabina Bisholt har beskrivits som en av Sveriges mest lovande unga sångare. Hon tog examen vid Operahögskolan i Stockholm 2016 och debuterade året därpå som Marguerite i Faust på Norrlandsoperan i Umeå. Därefter har Sabina gjort roller i bland annat Puccinis La Bohème, Bizets Carmen och Mozarts Trollflöjten. Förra året gjorde hon också rollen som Donna Anna i Don Giovanni.

 

Karl-Magnus Fredriksson, baryton
Karl-Magnus Fredriksson är opera- och konsertsångare, sångpedagog och sedan 25 år anställd på Kungliga Operan där han gjort ett stort antal huvudroller. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och driver sedan många år ett entusiastiskt arbete för att sprida och framföra romanssången som konstform.

 

Båda de medverkande solisterna sjunger på en rad skivinspelningar och framträder regelbundet på operascener och i konserthus runtom i världen. Nu under allhelgonahelgen 2023 har alltså turen kommit till Uppsala domkyrka och framförandet av Brahms Ein deutsches Requiem.

Biljetter säljas via Ticketmaster.se eller i Katedralbutiken, tel 018-430 36 30. Numrerade platser.

När och när?

4 november 2023
Kl. 19.00
Uppsala domkyrka

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt