Författarsamtal

Under våren 2024 arrangeras två litteraturdagar i Uppsala domkyrka, 6 april och 11 maj, med aktuella författare. Vid båda tillfällena handlar det om två gäster som möter varsin samtalsledare och utforskar olika teman med utgångspunkt i författarnas egna böcker. Fri entré gäller och det finns fika och lunch att köpa i Katedralkaféet före eller efter samtalen.

 

Lördag 11 maj är temat ”Omvändelse”.
10.30: Kristin Windolf möter Ellinor Skagegård
11.10: Kerstin Dillmar möter Mikael Kurkiala

Om gästerna:
Ellinor Skagegård är författare och frilansjournalist med särskild inriktning på kultur. I boken Quelqu’une får läsaren möta Märta Lindqvist som arbetade som en av de första kvinnliga journalisterna under åren 1916–1939. Hon skrev filmkritik, krönikor och reportageresor och hennes väg korsas av personligheter som Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Hon kom också att följa Nathan Söderblom på ett särskilt sätt. Och mitt bland arbetet och skrivandet finns rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten ständigt närvarande – och frågan om tillvarons verkliga mening.

Mikael Kurkiala är författare och docent i kulturantropologi. Där pendeln har sitt fäste är en uppföljning av hans förra bok När själen går i exil. Mikael Kurkiala skriver om godhetens, ansvarets och hoppets förutsättningar i en tid präglad av kortsiktighet och individualism. Han menar att vårt ansvar som människor är att finna oss till rätta i omständigheter vi inte själva har valt och att bidra till att omdana dem. För detta behöver vi en vision, en föreställning om vad vi och världen kan bli. Varje människas uppgift är att svara på det anrop som är riktat till just henne. Skulle man kunna kalla det för omvändelse? Och vad betyder det i så fall för vår riktning framåt?

När och var?

11 maj 2024
Kl. 10.30
Domkyrkan, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt