Inte sant...?! – körkonsert med Canzonetta

Skoj och allvar om ”alternativa fakta” som rubbar vår tillit och hotar vår demokrati.

Nättroll, AI-skapade bilder och ”alternativa fakta” – hur skiljer vi sant från falskt? Och hur kan vi navigera i dagens politiska landskap? Låt oss med musikens och poesins hjälp grubbla vidare under konserten Inte sant…?! Fast med ett leende på läpparna!

Berättare är författarna Ulrika Knutson och Ola Larsmo, som visar på olika fällor att trilla i – och på hur sanningen kanske låter sig fångas. De svingar sig mellan högt och lågt, parodi och poesi. Det gör de tillsammans med kören Canzonetta och den ekvilibristiska ackordeonisten Åsa Sundstedt.

Musiken spänner över flera sekler: från Heinrich Schütz och G.F. Händel till Benjamin Britten, Benny Andersson och Gabriella Gullin.

Sångtexterna är till viss del nyskrivna – ofta med en humoristisk knorr. Poeten Göran Greider har gjort en fristående text till ett känt körverk av Felix Mendelssohn kring uttrycket ”ljus och sanning”.

Sist men inte minst uruppför kören ett klangrikt verk av tonsättaren Rolf Martinsson, också det med ljuset i fokus: Lux aeterna. Världen är ändå underbar – inte sant?

Medverkande
Ulrika Knutson och Ola Larsmo, berättare
Åsa Sundstedt, ackordeonist
Kettil Skarby, dirigent
Canzonetta, kör

Bakgrund

”Alternativa fakta” är ett begrepp myntat av en av förre presidenten Trumps rådgivare på en presskonferens år 2017. Men, som en journalist då konstaterade:

– ”Alternativa fakta” är helt enkelt osanningar.

På senare år har sociala medier översvämmats av desinformation. Vi lever mitt i en strid om verkligheten. Det viktigaste för propagandamakarna är inte att övertyga oss om det ena eller andra, utan att få oss att ständigt vara osäkra på vad som gäller.

Propaganda är inget nytt. Men vi bör alla, nu mer än någonsin, inse att vi har ett stort ansvar för att skilja på sant och falskt.

Konserten ges också i Eric Ericsonhallen i Stockholm den 11 februari.

Projektet genomförs med stöd av: Beijerstiftelsen, Eric Ericson International Choral Centre, Sensus.

LÄS MER

 

Arrangör: Canzonetta

När och var?

10 februari 2024
Kl. 15.00
Uppsala Missionskyrka, St Olofsgatan 40, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt