Jernbanan

Sara Lidmans Jernbanesvit är ett mästerligt stycke svensk historia, om industrialiseringens intrång i Västerbotten och mänsklig framtidstro. Dramatikern Dag Thelander och tonsättaren Per Wickström har adapterat detta tidlösa epos till en musikal i regi av Emma Roswall. En musikal med kurage, om hur Inlandsbanan fick sin sträckning.

 ”Vi måste bli som svenskar häruppe. Vi behövde jernbanan. Konungen behövde komma och inviga och se på oss med stolt, majestätisk blick. Det var färdigt med dikandet för D. Mårtensson. Min livsuppgift var att få rälsen dragen genom Lillvattnet.”

Didrik Mårtensson från Lillvattnet är småbrukarsonen med de stora visionerna. Skogen ska till Stockholm, orten ska bäras upp ur fattigdom! Han ska binda samman sin älskade bygd med resten av Sverige – Jernbanan är räddningen. Men den välmenande och karismatiske ledaren förstår inte alltidvems ärenden han egentligen går…

Med Jernbanesviten kom Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten att bli en av Sveriges största författare. Lidman var en viktig politisk röst under 1900-talets mitt, engagerad i apartheidfrågan, Vietnamfrågan och skövlingen av urskog. Föreställningen Jernbanan bygger på de fem första böckerna i sviten och musiken spänner över genrer som svensk och amerikansk folkmusik, jazz och romantik.

När och var?

Premiär 27 sept och spelas till 16 nov 2024
Uppsala Stadsteater

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt