Linnékvintetten – Inferno

Strindbergs Inferno gestaltad av Mikaela Ramel och Linnékvintetten.

August Strindbergs Inferno är en självbiografisk bok som skildrar en stormig period i livet med paranoia och neuroser, den möter här musik som försöker skildra det sinnestillstånd som boken förmedlar.

Strindbergs text är bearbetad av dramatikern Magnus Florin och Britta Byström har tonsatt.

Tonsättaren Britta Byström har etablerat sig som en av de främsta tonsättarna i sin generation. Och hon söker gärna inspiration i konst och litteratur. Så här säger hon om Inferno:

Inferno skildrar den psykiska och religiösa kris som Strindberg genomgick under åren 1894–1896, då han bl a vistades i Paris. Det är en stormig period med en helvetesvandring, demoner och slutligen paradiset. Isolerad, åtskild från sin fru, barn och vänner, försöker han sig på alkemiska experiment, han har förföljeselidéer och tror sig guidas av mystiska krafter.

Medverkande:
Linnékvintetten: Alexander Lindh, trumpet, Paul Hägglöf, trumpet, Elinor Berg, horn, Birgitta Lagerstedt, trombon, Alexander Skylvik, tuba (ledig) Anton Svanberg, tuba (vik.)
Skådespelare: Mikaela Ramel

LÄS MER

Arrangör: Ett samarbete mellan Musik i Uppland och Uppsala stadsteater

Foto: Johan Alp

Det var en lockande uppgift att låta musiken gestalta berättarens inre värld: en osynlig ’främling’ som härmar allt han gör, Schumanns Aufschwung som spelas på andra sidan väggen, elektriska strömmar som förlamar honom … Musiken liknar därvidlag en sorts utkomponerade hallucinationer. Min förhoppning var att åstadkomma en föreställning där gränsen mellan musik och ord, inre och yttre verklighet, suddas ut.”

När och var?

28 april 2024
Kl. 16.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt