Motorsågsmassakern på Fyrisbiografen

Visning och panelsamtal

Rädslan för att barn ska bli skrämda och avtrubbade av videovåld slukar Sverige i början av 1980-talet. Det leder till förbud, censur och nya lagar som ska stoppa våldsamma filmer. Men det finns också de som kämpar för att släppa filmen fri. Om det här handlar radiodokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, där filmälskare, censorer, distributörer och uthyrare berättar historien om videovåldsdebatten i Sverige.

P4 dokumentär – Slaget om motorsågsmassakern släpps i appen Sveriges Radio Play den 21 september.

För att uppmärksamma Slaget om motorsågsmassakern så bjuder Sveriges Radio och Fyrisbiografen in till en visning av Sveriges mest hatade film – Motorsågsmassakern. Det är filmen som chockade tittarna i tv-programmet Studio S och som blev videovåldsdebattens ständiga skräckexempel.

Efter visningen följer ett panelsamtal med Sven-Erik Olsson (SEO) som kämpade mot filmcensuren under 80-talet, Wanda Bendjelloul, filmkritiker på bland annat Dagens Nyheter, och Niklas Storm, som gjort dokumentären Slaget om motorsågsmassakern.

Samtalsledare: Sonya Helgesson Ralevic.

Om filmen:
Sally, hennes bror och några kompisar åker till en död släktings hus på landet i Texas. Väl där blir de terroriserade av en motorsågsviftande galning och hans familj, som består av gravskändande kannibaler. Vem kommer överleva och vad kommer bli kvar av dem?

Tobe Hoopers rysare från 1974 blev en de mest omdebatterade, censurerade och kultförklarade skräckfilmerna någonsin.

Arrangör: Fyrisbiografen i samarbete med P4 Dokumentär

När och när?

23 september 2023
Kl 17.30
Fyrisbiografen, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt