Stig Dagerman 100 år – hyllas med unik konsert

Uruppförande av Benjamin Staern.
I år är det 100 år sedan Stig Dagerman föddes i Älvkarleby. För att uppmärksamma jubileet arrangerar Uppsala Internationella Gitarrfestival en hyllningskonsert i Helga Trefaldighetskyrkan. Konserten innehåller uruppförande av specialskriven musik av kompositören Benjamin Staern, framfört av en namnkunnig ensemble bestående av både musiker och skådespelare.
Det blir ett möte mellan nordisk musik och Dagermans unika psykologiska djup och expressiva bildspråk. Centralt i konsertprogrammet är Staerns musikaliska tolkning av Dagermans text ”Vårt behov av tröst är omättligt” från 1952. På programmet står också musik av bland annat Kaija Saariaho, Catharina Palmer och Rolf Martinsson.
Om Ensemblen
Konserten kommer att framföras av ett antal av Sveriges främsta kammarmusiker.
Amalie Stalheim på cello, Daniel Migdal på violin, Karin Dornbusch på klarinett och Jacob Kellermann på gitarr. Dessutom medverkar Dramaten-skådespelaren Hannes Meidal, som läser texter ur Dagermans produktion.
Om kompositören
”En av det svenska musiklivets mest originella kompositörer, med en alldeles egen drive och ett högst personligt tonspråk”. SvD. Benjamin Staern född 1978, har etablerat sig som en av de ledande skandinaviska kompositörerna i den yngre generationen. Musiken framförs i Skandinavien, Europa, USA, Kanada, Ryssland och Japan. Staern har en djup personlig stil med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera. Han studerade musikvetenskap vid Lunds universitet och därefter komposition vid Musikhögskolan i Malmö.
Frivillig entré

Arrangör: Konserten arrangeras av Uppsala Internationella Gitarrfestival i samarbete med projektet Växelspel Region Uppsala och Artipelag, Sveriges Radio P2, Helga Trefaldighetskyrkan och Kungliga Musikaliska Akademien

– Det kändes självklart att vi skulle bidra till detta viktiga jubileum, säger Klaus Pontvik, festivalchef för Uppsala Internationella Gitarrfestival. Stig Dagerman är ju en av 1900-talets viktigaste svenska författare, och dessutom bördig från Uppland. Hans texter är mer aktuella än någonsin.

När och var ?

12 augusti 2023
Kl. 18.00
Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt