Tysk höst

1946 reser den blott 23-årige Stig Dagerman, på uppdrag av Expressen, till ett Tyskland i ruiner för att dokumentera efterkrigstidens depression. Vad såg han, vem mötte han och vad kände han? Hur hittar man hoppet igen och vågar drömma om det omöjliga? Detta skildrar Stig Dagerman i sina fängslande reportage.

Reportagen som återges i Tysk höst visar hur komplicerat det är när Tyskland ska byggas upp igen. Hur ska man lita på andra? Hur ska man förhålla sig till att med freden kom brist på mat? Hur skapar man sig ett värdigt liv när man tvingas bo i vattenfyllda källare, i godståg, på toaletter? Stig Dagerman reser från stad till stad och samlar på sig vittnesmål. Han ställer frågor som inte har enkla svar. ”Man krävde av dem som just genomled denna tyska höst att de skulle lära av sin olycka. Man tänkte inte på att hungern är en mycket dålig pedagog.”

2023 skulle Stig Dagerman fyllt 100 år och som en del av uppmärksammandet sätts Tysk höst upp på scen för allra första gången i Sverige. En berättelse från ett land i spillror, dramatiserad av Stig Hansén och regisserad av Anna Takanen.

"Anna Takanens uppsättning gör stark teater av boken, med en intensiv regi som håller såväl ensemble som publik på tårna. Närvaron och nukänslan i skådespeleriet står ut i salongen." - DN

När och var?

Ny premiär 16 maj 2024 och spelas fram till 31 maj 2024
Uppsala Stadsteater

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt