Uppsala Kammarsolister – Brains and Dancin’

Som avslut på Uppsala Kammarsolisters säsong får vi modern virtuos musik med utmaningar och intressanta detaljer. Vi får slutligen också Mendelssohns sista stråkkvartett.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Program
Mikael Edlund (f. 1950): Brains and Dancin’ 1981
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 6 i f-moll, op. 80

Som avslut på Uppsala Kammarsolisters säsong får vi modern virtuos musik med utmaningar och intressanta detaljer. Vi får slutligen också Mendelssohns sista stråkkvartett.

Med Brains and Dancin’ fick Mikael Edlund sitt genombrott. Han arbetar ytterst detaljerat och med stor spännvidd. Han har gått sin egen väg och i allt han gör eftersträvar han artikulation. Brains and Dancin’ skrev Edlund 1981 men har ändå hunnit bli ikoniskt då musiken utmanar både musiker och publik på ett alldeles eget vis. ”Den bästa stråkkvartetten som skrivits i Sverige.” Per Nyström, cellist Uppsala Kammarsolister.

I september 1847, två månader innan han själv dog i sviterna av stroke och samma år som systern Fannys bortgång, skrev han en hyllning för sin syster i form av en stråkkvartett. Det är musik full av sorg, direkt från hjärtat. Kvartetten är unik och blev hans sista färdiga komposition.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Foto: Stewen Quigley
Arrangör: Musik i Uppland

När och var?

2 april 2023
Kl. 16.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt