Krönika

2020 är fullt av positiva Uppsalanyheter

Det finns de som kallar 2020 för skitår. Så kan man så klart uttrycka det, men det finns massor av gott att blicka tillbaka på. Uppsala är en stark och växande stad. Vi är bäst i både världen och Sverige på många saker. Företag står i kö för att få etablera sig här och många väljer att flytta hit.
Det här är min lista, från A till Ö över goda news från Uppis.

Arenan, den med stort A. Den för issport i Gränby klubbades av Kommunstyrelsen. Inte en dag för tidigt.

Bäst! För andra gången i rad får Uppsala utmärkelsen Årets bästa klimatstad i Sverige.

City! Under årets tre första månader öppnade fler butiker, caféer och restauranger i Uppsalas citykärna än som stängde. De som svamlar om Citydöden har alltså fel! Resten av året har det ju varit vingligt av förklarliga skäl, men jag är extra happy över att det öppnat flera härliga häng för oss som uppskattar sådant. Harrys, EAT – Social dining & lounge, Ll’Amice, Brödernas, Le Croissant och Paulette till exempel. Och Katalin öppnade en urmysig bar, Ktvå, lite i hemlighet!

Dokumetärfotogoding. Uppsalafotografen Kicki Lundgren var en av tre vinnare av årets dokumentärfotopris som delas ut av Arbetets museum.

Eventstaden. Dart-EM, Nordenkampen i friidrott, O-ringen, Bandyfinalen, dansevenemanget Mega Dance Wknd, VM, Veteran-SM och U-19 SM i innebandy och en hel massa mer. Nuförtiden är det i Uppsala det händer … om och när det händer.

Först i världen. Den nya konstgräsplanen på Johannesbäcksskolan i Uppsala är den första granulatfria konstgräsplanen i världen att uppfylla Fifa:s krav.

Gränbystaden växer så det knakar. Flera butiker och restauranger har öppnat under 2020. Och fler på på G.

Hållbarhetspris. ICA Nära Rosendal kammade hem första priset i White Guide Green 2020 som Årets Hållbara frysdisk.I

Initiativpris. Uppsala kvinnojour fick pris. Årets initiativ för ”Digital kvinnofrid”. Superbra att det uppmärksammas. Uruselt att det behövs.

Jonnestaden. För tredje året i rad har Uppsala utsetts till Årets cykelkommun i Sverige av Cykelfrämjandet.

Klosterparken stod klar i somras. En sprillans ny lekpark med medelstidstema för alla leksugna.

Lexus öppnade I Uppsala. Lexus öppnar inte ofta nya bilhallar, men kunde säkert inte motstå Uppsala. Bilhallen ska visst vara något alldeles extra!

Miljöhjältar. Floraväktarna är Årets miljöhjältar I kategorin Biologisk mångfald har den ideella föreningen Floraväktarna utsetts till Årets miljöhjältar 2020 av Världsnaturfonden.

Nyinflyttad. Världsstjärnan i friidrott, Armand Duplantis flyttade till Uppsala. Och varför skulle han inte det, liksom?

Oslagbar. Hadi Barbari  eter 20-åringen som vann SM i plåtslageri 2020. Från Uppsala naturligtvis

Pelleparken vid Engelska Parken, bakom Carolina Rediviva, fick en cafévagn i somras. Ett utflyktsmål i sig själv.

Queen-Cajsa. Cajsa Johansson på Cajsas kök, kläckte den briljanta idén om samling av foodcourts på Vaksala Torg, där restauranger samlas för att ge ett spännande utbud av take Away-mat under sommaren. Håller alla tummar för att det blir en tradition.

Rolig konstpromenad.. Det nya ALMA-stråket i Uppsala invigdes. Här snackar vi ett konststråk med barnperspektiv. De fem konstverken finns längs med Klostergatan och leder fram till Stadsbibliotekets barnavdelning.

Silvermedalj! Bivaxfabriken från Uppsala tog SM-silver i Ung Företagsamhet

Teknikstaden. Sex Uppsalabolag fanns med på listan över de 33 bästa teknikbolagen i Sverige

Uteserveringar, Över 100 restauranger och caféer erbjöd uteserveringshäng under 2020. Kommunen gjorde sitt för att göra det lättare att umgås utomhus och har nyligen meddelat att avgifterna för uteserveringstillstånd slopas även 2021.

Växande Uppsala. Företag och människor vill flytta hit och det byggs för glatta livet för att det ska vara välkomna. Företag i Uppsala = Jobb i Uppsala = skattepengar i Uppsala = ja, ni fattar …

Waow! City Gross I Boländerna har årets fiskavdelning. I hela Sverige, alltså!

X-tra bra företagare. Årets Unga företagare i hela Sverige blev Save by Solar från Uppsala.

Övriga vinnare Företagargalan:

  • Årets småföretagare: Cameo, Cam & Lin Design, Camilla Lundström
  • Årets komet: Muskelcentrum, Johan Söderström
  • Årets innovation: Dirac, Mathias Johansson
  • Årets hållbara företag: Bjerking AB, Anders Wärefors
  • Årets företagare: Pär Karlsson, Byggconstruct

Ypperlig konditor. Frida Leijon från Leijon stenugnsbageri och konditori stod som vinnare på årets Stellagala i kategorin konditori.

Zorrofintsportens största. Anna Wijk spelar i Storvreta och är lagkapten i landslaget som är bäst i världen.

Årets Uppsalabor. Emma Frans utsågs till Årets Uppsalabo. Jacke Sjödin blev Årets mest kreativa Uppsalabo och Armand Duplantis kammade hem titeln som Årets marknadsförare av Uppsala.

Äntligen! Studenternas blev klar och Brasserie 21 öppnade. Äntligen slipper vi ta fram skämskudden när motståndarlag och supportrar kommer på visit.

Öl-Uppsala. Det finns flera grymma etablerade bryggerier i Uppsala. Upp Brewing, Tempel Brygghus och Uppsala Brygghus till exempel. Så najs att kunna välja lokal dricka.
Dessutom rekommenderades åtta Uppsalapubar av Svenska Ölfrämjandet under 2020.

Vilka är dina ljusglimtar från 2020?//Susanna

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt