Krönika

2021 var ett positivt år!

Inför 2021 önskade jag att allt skulle bli som vanligt, att man kunde kramas lite hur som helst med kreti och pleti, att trängas vid varma bardiskar igen. Nu blev det inte riktigt så … Man skulle kunna skriva en krönika om skitåret som passerat, men varför skulle man det?

Det finns tusentals saker att glädjas åt, att vara stolt över och som ger oss Uppsalalovers all anledning att sträcka på oss, och att peka fula fingret år det som förr bara var en blaskig bärs.

För det händer mycket positivt i Uppsala. Vi får fina utnämningar som Årets klimatstad, Årets cykelkommun och Årets Fair Trade city. Bäst i Sverige är inget man viftar bort.

Uppsala City blir bara bättre och bättre. Forumtorgets uppsving gör mig glad mest hela tiden, äntligen är södra delen av gågata klar, fin och trevlig. Vi har fått en väggmålning av Uppsalas mest kända par i Påvel Snickares gränd.

Under året har flera caféer, barer och restauranger valt att satsa trots att branschens kurva onekligen har sett lite vissen ut.

Några exempel: Populära Puben på S:t Olofsgatan ökade och öppnade klubb i källaren och äntligen öppnade tyska puben Alt Berlin tvärs över gatan. Feskarn skaffade ett syskon och vips såg Slaktarn dagens ljus. Blue American Bistro och Golden Nights, båda på Drottninggatan, har öppnat och riktar sig till den lite mer mogna publiken.
Restaurang Che blev ett nytt vattenhål i mysiga kvarteren vid S:t Eriks gränd, K-Karaoke öppnade och Tapicante Taqueria blev med fast lokal på Drottninggatan. Novo öppnade vid Vaksala Torg och samma gäng öppnade salladsbaren Juliennes i Rosendal. Wilmas öppnade sitt andra ställe i Muninhuset, UNO Café öppnade på Bredgränd och Le Croissant i Åhlénshuset.
Bland annat …

Extra glad blir man ju när White Guide uppdaterar sin lista med ännu en Uppsalarestaurang. Att Uppströms Fisk i Kvarnengallerian håller God klass känns ju självklart.

Nya Filmstaden har börjat byggas vid Dragarbrunnsgatan/Klostergatan, vi fick en helt ny festival, Music in the garden i Botaniskas trädgården. Parknsäckan var knökfull med Sveriges bästa artister och publik hela sommaren. Allt ljus på Uppsala kom äntligen tillbaka och avslutades med en spektakulär ljusshow signerad GO Adventure på Slottets tak.

Johan Ståhl slog igenom brett när han vann Talang i Tv4 och är numera en av Uppsalas största rikskändisar.

Det arrangerades idrott som lockade världsstjärnor till vår stad under 2021. Dans-SM och Innebandy-VM lockade fulla hus på Ifu arena och innebandystaden Uppsala kan stoltsera med flera världsmästare. Lina Sjöberg tog sitt tredje raka VM-guld i trampolin och Armand Duplantis hoppade hem ett OS-guld och det vimlar av andra framgångsrika i idrottsstaden Uppsala.

Vi begåvades också med en helt ny mäktig minigolfbana bortom Studenternas.

Gränbystaden växer med flera nyetableringar och Rosendal är numera en plats dit man åker för att ta en lunch, träna eller shoppa. Gränby Centrum firade 50 och ICA Kvantum i Gränby blev årets butik i White Guide Green tätt följd av flera andra matbutiker i Uppsala.

Inför 2022 finns minst fem nya restauranger som kommer att se dagens ljus innan sommaren … Jag hör det viskas om ett par, tre etablerade kedjor som letar lokal i Uppsala. Vi blir fler och framtiden ser ljus ut.

Man skulle kunna skriva en krönika om skitåret som passerat, men varför skulle man det?

/Susanna Lans

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt