barnombudet uppsala

Barnombudet stärker verksamheten

I snart 40 år har Barnombudet i Uppsala län arbetat för att förverkliga barns rättigheter. Genom åren har direkta och strategiska insatser hjälpt tusentals utsatta ungdomar samtidigt som politiskt påverkansarbete har lett till förändringar och verksamheter som har gynnat målgruppen. Nu öppnar den ideella föreningen, som har sin bas i Uppsala, ett 90-konto med ambitionen att utveckla verksamheten och skapa förutsättningar för att verka fullt ut även i andra delar av Sverige.

Historiskt har Sverige varit ett föregångsland inom barnrättsfrågor och var bland annat tidiga med att förbjuda barnaga. Samtidigt har det alltid funnits ett stort antal unga som har farit illa och under senare år har digitaliseringen bidragit till att många utsätts för kränkningar via sociala medier. Det är ett par av utmaningarna som Barnombudet möter i sitt arbete för att stärka barns och ungas röster och se till att barns rättigheter efterlevs. En stor del av verksamheten går ut på att sprida information till relevanta yrkesgrupper, utveckla verksamheter, träffa politiker och på andra sätt opinionsbilda för att lyfta frågan. I vissa fall är det barnen själva som kommer med direkta önskemål genom någon av Barnombudets många metoder.

– Nyligen firade vi att en grupp ungdomar som sommarjobbade hos oss lyckades få gehör för sitt önskemål om ett kostnadsfritt sommarlovs-busskort efter att ha skapat opinion och uppvaktat politiker i Region Uppsala. Det är fantastiskt när vi kan bidra till att stärka ungas röster så direkt och vi söker ständigt nya sätt att skapa forum som uppmuntrar självständigt tänkande och delaktighet. Ett annat exempel på det är vår tidning Word som publiceras fyra gånger om året och drivs av en redaktion som består av unga, säger Lisa Skiöld, verksamhetschef på Barnombudet, och fortsätter:

– Annars handlar mycket av vår informations- och opinionsarbete om att lyfta nya forskningsrön, goda exempel och problem som vuxenvärlden inte riktigt är medvetna om – till exempel det ökade problemet med kränkningar på sociala medieplattformar eller hur situationen ser ut för barn som inte har en trygg bostad. Det är också en styrka att vi i många fall kan komma med exempel på saker som vi hör i samtalen med de barn och vårdnadshavare som vi har nästan varje dag.

Barnombudet grundades som Barntelefonen i Uppsala 1985 och var då en ideellt bemannad jourtelefon som utsatta unga i kommunen kunde kontakta för att få hjälp. Sedan dess har verksamheten utvecklats och förändrats, men det går fortfarande att vända sig till Barnombudet när ett barns rättigheter inte tillgodosetts. Oftast kommer den första kontakten från en orolig vårdnadshavare, eller någon annan närstående vuxen eller person som arbetar nära barnet som behöver Barnombudets hjälp för att hitta rätt instans för att hantera ett särskilt problem.

Nyligen ansökte Barnombudet om ett 90-kontosom nu har godkänts av Svensk Insamlingskontroll. 90-kontot ses som en kvalitetsstämpel av många i Sverige och visar att pengarna som skänks till en organisation verkligen använder medlen till ändamålet. Samtidigt innebär 90-kontot att föreningen som har det följer ett flertal regler och krav på granskning.

– Vi är jätteglada över att få öppna ett 90-konto. Nu känner vi att vi är redo att ta det här steget. Vi har massor av idéer som har varit svåra att sjösätta på grund av begränsad ekonomi, men som vi nu hoppas få förutsättningarna att genomföra, säger Lisa Skiöld innan hon avslutar:
– Vi har ambitioner om att kunna lansera liknande verksamhet som vi har här i andra delar av landet. Vi menar att det behövs fristående lokala barnombudsverksamheter nära barn och unga i hela Sverige för att barnkonventionen ska förverkligas på riktigt.

 

Stöd Barnombudet

Swish 123 9008624 | Bankgiro 900-8624
90-kontot visar att pengarna som du skänker används på rätt sätt. Svensk Insamlingskontroll kontrollerar att vi uppfyller högt ställda krav.

Reklam

Prenumerera på Heja Uppsalas nyhetsbrev