Vinnare 2021

Han är Årets mest kreativa Uppsalabo

Carlos Lopez får utmärkelsen Årets mest kreativa Uppsalabo 2021 för sin insats som verksamhetsledare för Forumtorget i Uppsala

När han nås av beskedet att han är vinnaren och dessutom har fått cirka hälften av folkets röster, svarar han att vi nog skickat till fel person.
För sådan är Carlos, han lyfter gärna andra och låter dem ta plats.

På kort tid har Forumtorget i centrala Uppsala blommat upp och gått från att vara ett ganska trist torg till en plats med liv och rörelse alla dagar och alla tider. Motorn i förvandlingen är Carlos Lopez, mannen som många känner till från Uppsala Danscenter, som han tidigare drivit i över 15 år.

Han är uppvuxen i Gottsunda och Sävja och det var i unga år han upptäckte dansen.
-Det kom spontant, då fanns inte You Tube och sådant, vi kollade på dansfilmer på VHS, spolade tillbaka och kollade igen, och igen, och igen. Och så försökte man göra lika …

I 20-års åldern startade han en dansskola med några vänner där intresset för dansen var den gemensamma nämnaren. Verksamheten drevs i olika lokaler runt om i Uppsala.
2005 skaffade de sig en egen lokal och tog in flera danslärare.

-Vi drevs av passion. Vi ville verkligen att alla skulle lära sig att dansa! Vi ville skapa en plats där alla fick plats, inte en proffsskola utan en gemenskap. Vi följde trenderna och har anpassat oss efter tiden.
Dansstudion utformades för att dansarna skulle kunna ta med familjen och kompisarna på träningarna, en neutral plats där alla är välkomna.

I dag sitter han i styrelsen för Uppsala Danscenter och jobbar heltid med utvecklingen av Forumtorget. Under de 8 månader han haft uppgiften har det hänt massor och det är därför han uppmärksammas med flera nomineringar och massor av röster till Årets mest kreativa Uppsalabo.
Carlos Lopez är 39 år och ser sig inte som superkreativ.
– De andra nominerade är ju sådana som ska vinna, de är jättekreativa och väl värda ett pris, säger han. Forumtorget är så mycket större än jag, Jag har lätt att få med mig människor och det finns så mycket kraft därute. Jag gillar att vi kan hjälpa små aktörer och samtidigt skapa en trygg och trevlig plats för Uppsala, säger han.

Han bidrar starkt till att andra kreativa personer och organisationer får utrymme.

– Vi vill ha ännu fler olika aktörer på Forumtorget. Det är bara att höra av sig så får vi se vad vi kan hitta på tillsammans, förklarar han och lägger till att det är fritt fram att komma in på Idéhubben på Gågatan och berätta vad just du vill uppleva på Forumtorget.

Carlos älskar musik, all möjligt sorts musik, men hjärtat klappar lite extra för sydamerikanska toner. Han går gärna på konserter och passar på att svänga sina lurviga så ofta tillfälle ges.
Hur mycket dans blir det nu förtiden?
– Betydligt mindre än förr, men mina två döttrar dansar och håller på med cheerleading, det är ju jätteroligt, säger han.

Motivering
Carlos Lopez är den kreativa kraften bakom ”nya” Forumtorget som på kort tid växt fram till den mötesplats i Uppsala city som Uppsala har saknat. Med sitt driv och uppfinningsrikedom ger han andra möjlighet att vara kreativa tillsammans och har förvandlat en ganska ödslig plats till ett folkligt häng, alla dagar och alla tider. Och det uppskattas. Carlos Lopez fick nära 50% av folkets röster på Årets mest kreativa Uppsalabo.

Övriga nominerade till Årets mest kreativa Uppsalabo var Sofia Bo och Johan Ståhl

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt