PER SÅNGBERG VILTÖVERVAKNING

PER SÅNGBERG
VILTÖVERVAKNING
7–22 SEPTEMBER 2024

 

De vilda djuren och fåglarna, ibland i samspel med människan, spelar en huvudroll i Per Sångbergs konstnärskap. För honom symboliserar dessa djur en kontinuitet, ett gemensamt förflutet. Djuren är både lätta att identifiera sig med och samtidigt tillräckligt främmande för att väcka nyfikenhet och spänning. Redan på grottväggar och i totemskulpturer avbildade människorna dem, långt innan Kalle Anka, Rocky, foton och videoklipp kom in i bilden.

“Det är helt enkelt roligt att måla djur och låta en berättelse växa fram. De har fascinerat mig sedan jag var barn och min mor ritade tillsammans med mig.”

Måleri har förmågan att omedelbart gå rakt in i betraktaren, men själva arbetsprocessen kan sträcka sig över flera år. För Per Sångberg består denna långa process både av försiktiga förflyttningar och ibland drastiska övermålningar. Idéer förkastas, och nya kommer till. Gamla motiv återbrukas i modifierad form.

Har den laddning som kommunicerar med betraktaren kommit på plats? Det är en svårgripbar känsla som känns igen först när den visar sig. Måleriet blir nästan som en ritual för Sångberg, med målet att överraska sig själv – mot alla odds.

Webbplatser som rovbase.se, som använder spår- och DNA-analyser för att identifiera unika individer, ger Per Sångberg en djupare inblick i djurens liv i landskapet genom att följa kartan, att följa hur en varg eller ett lodjur etablerar revir, jagar byten, dör. Dessa visualiseringar av djurens liv och deras spår på kartan skapar en parallell skuggvärld, och ibland korsas våra spår.

“Det finns en mystik i mötet med ett vilt djur eller en fågel. Plötsligt kan kontakt uppstå under

bråkdelen av en sekund och något större tar över. Tiden upphör. Precis som i måleriet när allt faller på plats.”

När och var?

7-22 september  2024
Galleri1
Kulturkvarteret Walmstedtska, Sysslomansgatan 1, Uppsala

Vill du också vara med i Uppsalas största kalender?

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt