Lördagsmusik: Flerkörigt i Domkyrkan

Domkyrkans Collegium Cantorum och Barbro Björklunds kammarkör framför musik som är specialskriven för flera körer, i vissa fall upp till 26 olika stämmor. Det blir verk för sex respektive tre körer, komponerade av Benevoli, Sjöberg och Gabrieli, samt även musik av Verdi och Tjajkovskij.

– Det är inte så ofta den här musiken framförs eftersom den är skriven för så pass många sångare, berättar Ulric Andersson, domkyrkoorganist och körledare. Musiken är dessutom komponerad för stora kyrkorum med stor efterklang och vi kommer i den här konserten att ha möjlighet att sprida ut körsångarna i kyrkan och verkligen ta vara på den speciella akustiken. Det känns väldigt spännande eftersom det inte är så vanligt.

Collegium Cantorum är en kammarkör med omkring 40 medlemmar. Kören bildades 1983 och är aktiv i Uppsala Domkyrka. Förutom ett antal egna konserter medverkar kören i högmässor och andra kyrkliga evenemang. Repertoaren är bred och sträcker sig från tidig renässansmusik till helt nyskrivna verk. Kören leds av Ulric Andersson.

Barbro Björklunds kammarkör är en avancerad, fristående kammarkör från Uppsala som består av ungefär 30 korister. Kören bildades 2018 och leds av Barbro Björklund, som under många år var kyrkomusiker och körledare i Uppsala domkyrkoförsamling. Ambitionsnivån är hög, repertoaren varierad och kören strävar efter att hela tiden utvecklas musikaliskt.

Fri entré, kollekt.

När och var?

25 mars 2023
Kl. 11.30
Domkyrkan, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt