Sara Parkman & Ævestaden

Samtida folkmusik i fokus! Först ut i ett helt nytt samarbete med Supertraditional Records presenterar UKK Sara Parkman och Ævestaden.

Sara Parkman
2016 kom Sara Parkmans kritikerrosade debutalbum Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler.

Det hyllade andra soloalbumet – titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön – kom 2019. Det spelades delvis in i ett gammalt kloster i Frankrike och skapades tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Bland gästerna fanns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman. I mars 2020 stod hon på UKK:s scen och äntligen är hon tillbaka!

Ævestaden
Den svensk-norska gruppen Ævestaden består av Levina Storåkern, Eir Vatn Strøm och Kenneth Lien – tre multiinstrumentalister med bakgrund från Norges Musikhögskola. Tillsammans framför de både nykomponerad och traditionell musik på allt från gamla instrument som lyra, fiol och mungiga till moderna elektroniska prylar. Mötet mellan det traditionella och det moderna bildar en nyskapande ljudbild.

Debutalbumet Ingen Mere Gråter släpptes 2021 och fick fina recensioner i bland annat Klassekampen, musikmagasinet Lira och i Folkemusikkbladet.

Disharmoni.no beskriver albumet som ett ”fascinerande stycke musik där gamla psalmer och folklåtar förs samman med modernt elektroniskt sprakande”, medan gruppen själva beskriver sina verk som ”monumentala, men också ömma och lågmälda”. Inspirationskällor inkluderar Sudan Dudan och Valkyrien Allstars.

Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns/ Supertraditional

När och var?

28 Oktober 2022
Kl. 21.00
Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt