Reklam

Anrika Wikströms är störst i Uppsala

När man kliver in på Wikströms tryckeri, som ligger på Vimpelgatan möts man av en svag doft av industri, hunden Morris och matte Åsa Grünewald som är vd i familjeföretaget.

Läs vidare

Detta är ett sponsrat samarbete med Wikströms tryckeri

Wikströms tryckeri, som i dag är Uppsalas största, grundades redan 1917 och då det fanns gott om tryckerier i Uppsala. Vid starten huserade man i lokaler på S:t Olofsgatan. Senare flyttade företaget till S:t Persgatan mitt emot gamla mejeriet.

Åsa Grünewald är uppväxt med Wikströms tryckeri. 1957 tog morfar Sten, som arbetade som boktryckare, över verksamheten och sedan dess har Wikströms tryckeri varit ett familjeföretag. Både Åsas mamma och flera andra släktingar arbetade på företaget och 1983 byggde man en egen fastighet och företaget har stannat där sedan dess.
Då låg vi lite avsides, många undrade vad vi skulle ut på landet att göra, men nu ligger vi ju riktigt centralt, säger Åsa Grünewald som är vd för Wikströms sedan 2006.

Åsa har jobbat nästan överallt på tryckeriet, utom på prepress och har på nära håll sett den stora förändring som tryckeribranschen har genomgått under de senaste åren.
Digitaliseringen har så klart påverkat enormt mycket, just tryckeribranschen var ju med tidigt där, säger Åsa.
Även miljömedvetenheten har påverkat utvecklingen i branschen och för Wikströms tryckeri
I dag är vi väldigt noga med att göra bra miljöval och att ta hand om spill och att återvinna. Allt papper som vi använder har nio liv! Det används alltså nio gånger, berättar hon entusiastiskt.
Wikströms tryckeri samarbetar med Returpapperscentralen dit allt pappersspill lämnas och återvinner allt som går hos Stena Miljö.
— Vi är Svanenmärkta och har extremt lite sopor i dag, vilket är viktigt för oss, berättar Åsa.

12

Wiktröms tryckeri är som en liten familj, med flera anställda som jobbat länge i företaget, någon har gått i pension men jobbar kvar ändå. Det betyder att man har bred erfarenhet och det ryms massor av kompetens innanför väggarna i det vita huset invid järnvägen.
— Förutom tryckeridelen så är vi duktiga på originalarbete och service och vi är väldigt måna om att lyssna på kunden, att lära känna kunderna för att kunna hjälpa dem rätt. Hos oss är yrkesstoltheten stor, säger Åsa.
Kunderna är allt från småföretag som behöver visitkort till stora läkemedelsföretag. En av de största kunderna är Max Burgers som trycker allt sitt material hos Wikströms i Uppsala och en av de allra största produkterna är underläggen till brickorna på Max 132 restauranger.

Wikströms samarbetar också en hel del med andra tryckerier i staden.
— Vi gör det som vi är bäst på och hjälper både varandra och kunderna till bästa resultat. Det är jättebra för kunden och vi är öppna med att det är så vi arbetar, berättar Åsa.

Åsas mamma Yvonne jobbar fortfarande och har inrett ett litet muséum i lokalerna. Där kan man hitta orderböcker från början av 1900-talet, trycksaker som får en att nostalgiskt blicka tillbaka till barndomen, verktyg och vackra robusta maskiner. Här finns ett stort stycke Uppsalahistoria väl värd att bevaras.

Läs mer om Wikströms (extern hemsida)

Kontakt

Vimpelgatan 4
Tel: 018-18 22 30
E-post: info@wikstroms.se

FacebookReklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Läs fler artiklar HÄR

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt