Årets Uppsalabo 2023

Erik Sjölander & Jonas Curling

Uppsalaborna har sagt sitt. Utmärkelsen Årets Uppsalabo 2023 går till Jonas Curling och Erik Sjölander. Duon bakom konsertarrangören Kaliber Live fick nära hälften av rösterna när tre kandidater skulle bli en vinnare.

2023 var ett succéår för Kaliber med en mängd konserter på Katalin, UKK och i Botaniska trädgården. Men framför allt har över femtio konserter i Parksnäckan i Stadsträdgården i centrala Uppsala lockat Sveriges främsta artister och därmed ett rekordantal sålda biljetter. Kaliber sålde 38 000 biljetter till Parksnäckan under sommarmånaderna.

Att Kaliber har en stor roll i att göra Uppsala mer attraktivt och en roligare stad att besöka och bo i råder det ingen tvekan om.

48% av rösterna till Årets Uppsalabo talar sitt tydliga språk.

– Det är verkligen en ära att så många uppskattar det vi gör. Vi är otroligt hedrade, säger Jonas Curling.

Både Jonas Curling och Erik Sjölander har lång erfarenhet av att arrangera konserter. Det träffades för första gången på Katalin där Jonas bokade band och Erik ansvarade för tekniken och har stött på varandra under årens lopp.

I slutet av 2020 startade man upp det gemensamma företaget. Pandemin avskräckte inte.

– När vi fick avtalet med Parksnäckan 2021 arrangerade vi konserter enligt alla restriktioner, vi var snabba och anpassade oss och var ganska ensamma om att kunna erbjuda konserter just då, berättar Erik Sjölander.

– Nu är vi polare och det funkar bra. Vi har lite olika perspektiv och kompletterar varandra. Vi tycker förvånansvärt lika om det mesta fast vi kommer från lite olika håll, säger Jonas.

Och Erik håller med.

– Vi är stadigt överens om det mesta!

Kaliber Live arrangerar flera konserter varje vecka under hela året. Och Uppsalapubliken är trogen. Många konserter är slutsålda.

– Det verkar som att Uppsalaborna gillar musik och gärna unnar sig biljetter även i lite sämre tider. Kanske ger det en energikick, funderar Erik Sjölander.

Kaliber står bakom några konserter i andra städer, men Uppsala är hemmaplan.

– Vi kommer ju båda två från Uppsala. Vi kan staden och vet hur det fungerar här, det är här vi trivs bäst, förklarar Jonas Curling och fortsätter:

– Vi har grymt bra partners i Uppsala, det ger oss en stabilitet, vi har mycket att tacka dem för.

Hösten 2023 tog Kaliber ännu ett steg och öppnade Kaliber Bar på Drottninggatan. En rockbar med alla attribut. Väl genomtänkt, men en inredning väl värd ett besök i sig. Tydligt inspirerad av klassiska rockbarer som många av oss bara sett på film och tv. Ljud, ljus, bar och menyn – inget har lämnats åt slumpen, och det har mottagits väl. Uppsala gillar stället!

Just nu tar Parksnäckans gedigna sommarprogram form, nya artister tillkommer varje vecka och det ser ut att bli ungefär lika många konserter som förra sommaren.

2023 bjöd på flera större konserter i Botaniska trädgården. Håkan Hellström sålde slut på någon minut. John Fogerty, Veronica Maggio & Miriam Bryant och Gyllene Tider skapade sommarminnen för cirka 34 000 hitresta och Uppsalabor.

Nyligen släpptes årets första artist till den magiska spelplatsen Botan. Thomas Stenström kommer den 16 augusti. Och vi hoppas så klart på fler.

–  Elton John 2015 var en drömbokning, det är klart att det finns några stora på önskelistan. En riktigt stor rockkonsert i Botan skulle ju vara kul. Vi får se … rätt som det är så händer det, svarar Jonas Curling. Kryptiskt.


Årets Uppsalabo delas ut för nionde året i rad. Övriga nominerade 2023 var Madelene Thörnblom och Arash Gilan.

Motivering: Duon bakom Kaliber Live dängde hem rekordmånga konserter till stan. Lägg till succén med nya rockklubben Kaliber Bar. De här stjärnorna gör Uppsala bra mycket roligare!

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt