Bivaxfabriken Uppsala

Bivaxfabriken finalist i ICA:s Entreprenörspris

Bland nomineringar från hela Sverige har Albin Ljudén och Victor Olsmats, som driver Bivaxfabriken i Uppsala, blivit utvalda som finalister i ICA:s Entreprenörspris i kategorin Årets lokala hjälte junior. Entreprenörer från hela Sverige har nominerats, och nu är Bivaxfabriken en av fem som kan ta hem prissumman på 100 000 kronor.

Det var under sista året på gymnasiet som Albin Ljudén och Victor Olsmats bestämde sig för att storsatsa på sitt UF-företag, med målet att ta sig till SM i UF-företagande. Att de året därefter skulle komma hem med en silvermedalj var inget de kunde tro. Inte heller att Bivaxfabriken fyra år senare skulle ha 50 000 kunder och omsätta nästan 10 miljoner kronor.

– Vår affärsidé handlar om att underlätta en minskad plastanvändning. Med lokalt skördat bivax började vi experimentera fram ett hållbart alternativ till plastfolie, och blev förvånade över hur bra det fungerade. När värmen från händerna kommer i kontakt med vaxet så smälter det, och kan formas utefter produkten. Varje duk är skapad av 100 procent naturliga råvaror, och kan återanvändas upp till ett år genom att diskas i ljummet vatten, förklarar Albin Ljudén, vd för Bivaxfabriken.

– Att vara nominerad till ICA.s Entreprenörskapspris betyder förstås väldigt mycket för oss eftersom ICA finns över hela landet, vilket gör att det känns som ett pris för hela Sverige. Att vi dessutom jobbar med en hållbar produkt inom just mat och kök gör att det känns ännu roligare att just ICA uppmärksammar och ger bekräftelse på vårt hårda arbete, säger Albin Ljudén.

 

Till en början sköttes allt från familjens garage, men i takt med att efterfrågan växte hyrde duon en lokal i Boländerna, strax utanför Uppsala centrum. Idag jobbar fyra personer heltid på Bivaxfabriken, och under hektiska perioder tar man in extra personal.

Och deras driv har uppmärksammats. Nu är Bivaxfabriken alltså en av fem finalister i ICAs Entreprenörspris, i kategorin Årets lokala hjälte junior, som ges till entreprenörer upp till 25 år.

–Vi på ICA tycker att det är närheten som är storheten, och därför känns det extra roligt att få hylla entreprenörer som gör skillnad i sin egen närhet. Jag är särskilt imponerad av årets unga finalister, deras starka driv och entreprenörskap bådar gott för framtiden, säger Nina Jönsson, vd ICA Gruppen och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

 

ICAs Entreprenörspris delas ut i två kategorier: Årets lokala hjälte och Årets lokala hjälte Junior. Vinnarna utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se/entreprenorspriset och av en jury bestående av Nina Jönsson, vd för ICA Gruppen, Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet, Sara Rosengren, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, Shervin Razani, multientreprenör och känd från SVTs Draknästet samt Henrik Andreasson, ICA-handlare Maxi ICA Stormarknad Mellbystrand.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt