Vinter 2021

Carlos bjuder in till Forumtorget

På kort tid har torget mellan Åhléns och Forumkvarteret förvandlats till en plats där man stannar till eller tillbringar en förmiddag. Carlos Lopez har gjort jobbet och förvandlat Forumtorget till hela Uppsalas vardagsrum.

Läs vidare

Uppsalaprofilen Carlos Lopez, tidigare VD på Uppsala Danscenter, är sedan i mars verksamhetsledare för utvecklingen av Forumtorget i centrala Uppsala.

Bakom satsningen står Uppsala kommun, fastighetsägarna Atrium Ljungberg och Vasakronan som tillsammans finansierar satsningen lokalt. Organisationen AMP står för kansli och hjälper till via sitt centrala kontor.
Uppsala är först ut i satsningen och inspirationen kommer från andra städer i världen. Konceptet har testats i London och New York och handlar om att skapa säkra och trygga platser tillsammans med kommersiella krafter som till exempel butiker och restauranger.

Efter renovering och uppfräschningen av torget och området runt omkring, med ny gatubeläggning, den spektakulära 57-meterssoffan på Smedsgränd och den uppvärmda scenen så sjösattes satsningen. Carlos och hans medarbetare fick uppdraget och i dag är Forumtorget fullt av liv och rörelse. Alla dagar i veckan och en stor del av dygnet.
Forumtorget har blivit en naturlig plats att mötas på där organisationer och föreningar fått visa upp sig och arrangerat olika event
– Vi hjälper till med exempelvis tillstånd och utrustning. Sådant som kan vara en tröskel för små aktörer och organisationer. Vi har en jurist anställd på kansliet som kan hjälpa till med sådant, berättar Carlos Lopez.
Arrangörer, små och stora, turas om att fylla torget med liv och rörelse. Det är dans, musik, yoga, spontanmålning, stickning och massor av annat.

Numera finns det kuddar i soffan och här kan man spela schack på de mobila brädena och då och då rullas fotbollsspelet ut till mångas förtjusning.
– Det finns så många aktörer som inte får plats att synas och höras. Det är det som är intressant med det här projektet. Vi kan hjälpa aktörer från olika branscher. Ju mer vi aktiverar platsen desto fler får synas.
– Uppsala är större än vad man tror. Inom universiteten, till exempel, finns det galet många eldsjälar och profiler som gör massor. Vi vill ge dem större yta och möjlighet att nå ut på hemmaplan.
– Forumtorget är en ideell rörelse och det kostar inget för aktörerna att vara med, förklarar Carlos, och fortsätter
– Föreningssamarbeten är ju winwin! Vi sprider information, får ett levande torg och aktörer får använda platsen för att visa upp sig. Fler kommer förbi och stannar till, vilket så klart är bra för fastighetsägarna, ja för hela Uppsala, avslutar Carlos Lopez.

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt