Vår 2022

Det är öster om spåren det händer

För inte länge sedan var “andra sidan järnvägen” mest ett bostadsområde. I dag är det dit man beger sig för att hitta charmen och det bohemiska. För att shoppa, hänga, äta och dricka.

 

Läs vidare

Varje storstad har en stadsdel där det är lite coolare, lite mer avspänt och lite härligare. I Uppsala bör du söka dig öster om järnvägsspåren för att hitta just den rätta sköna känslan. Det är inte superlänge sedan den gamla stationsbyggnaden vid Olof Palmes plats var utkanten av city och ”på andra sidan” järnvägen bodde man, men inte så mycket mer.
I dag är det tvärt om.

Området öster om stationen, där man möts av Radisson Blu:s pampiga fasad och Godsmagasinets bevarade tegelbyggnad ger genast den rätta känslan. Här möts gammalt och nytt, lyxigt och charmigt bohemiskt. För det är precis så det är i den här delen av Uppsala. Här finns det fina av allt, en brokig blandning av supermodernt, vintage, dyrt och billigt, musik, kultur, konst, mat och nöjen. Mitt i allt tornar Uppsalas isblåa landmärke, Uppsala Konsert & Kongress, eller UKK som Uppsalaborna säger, upp sig. Omstritt när det byggdes – en självklar plats för konserter och mässor i dag.

kaliedo-hejauppsala

Vaksala torg blandar och ger. I ena flanken ligger den oerhört vackra gröna byggnad som i dag hyser Vaksalaskolan, som i sig är värd en promenad till torget. Under sommarhalvåret sjuder det av liv, främst på helgerna då det är hit man tar sig för att strosa på marknaden fylld av frukt, blommor, loppisar och foodtrucks. På kort tid har flera spännande restauranger öppnat här och nu har Uppsala en restauranggata att vara stolt över på Vaksalagatan mellan korsningarna med Storgatan och Väderkvarnsgatan. Restaurang Novo som tar matlagningen och råvarorna på stort allvar, den libanesiska pärlan Byblos och nya tapasrestaurangen Bouqeria24 ligger på rad och har små intima uteserveringar längs gatan på sommaren.

Är man sugen på shopping och är på jakt efter perfekta presenter eller den där annorlunda heminredningen är det till Stickspåret Design i Godsmagasinet man ska bege sig. Här finns massor av fint, både lokalt producerat och annat. En liten barnloppis hittar du också här. Intill ligger Broströms café, med bakverk to die for, och du kan passa på att strosa in på Kaleido konsthantverk, med butik och galleri som drivs som kooperativ av konstnärer som arbetar med keramik, smide, textil, smyckekonst, glas och betong. I Stickspåres modebutik är du långt ifrån de stora kedjornas maistreammode. Här finns så mycket spännande, du får dessutom hjälp av Uppsalas trevligaste och gladaste personal. Större delen av det gamla Godsmagasinet från förra seklet består av anrika Katalin – restaurang och pub, men framförallt konsertlokal där jazzen står högt i kurs. Med konserter flertalet dagar i veckan lockar man hela Uppsala. På sommaren har Katalin helt klart ett av Uppsalas allra bästa sollägen på sin uteservering.

Godsmagasinets baksida, som skulle kunna vara en mörk gränd, är precis tvärt om, hit måste man gå på kvällen. Magiskt i sin enkelhet! På den här sidan av stan bor man i mysiga Fålhagen och Höganäs, husen som byggdes för arbetarklassen lite utanför staden, men som nu är heta villebråd på bostadsmarknaden. Som härlig konstrast ligger de nybyggda, toppmoderna husen med lägenheter vid Stationsgatan.

öster om ån

Kvarnengallerian är inte stor, men där finns det man behöver av service, matställen och ICA Torgkassen som kammar hem priser för sina manuella diskar mest hela tiden. I gallerian ligger dessutom en av Uppsalas absoluta stoltheter – mysiga restaurangen Uppströms fisk & skaldjur som håller ”God Klass” i anrika White Guide.

Öster om spåren har man nära till allt och lite till, det ligger till exempel två tatueringsstudios här.
Området är också en perfekt plats för de som kommer till Uppsala på besök. Här finns två hotell och planer för ett tredje. Radisson Blu är en samlingspunkt med sin restaurang och bar – Picnic. Här hänger Uppsalabor och de som är här på besök. Här kan man sippa välkomponerade drinkar, spännande öl eller äta en grym middag. Då och då bjuder man in DJ:s och här händer det grejer hela året. Uteserveringen är en av Uppsalas härligaste, trots (!) att den ligger precis vid en genomfartsväg. Det snarare förstärker känslan av att hänga lite soft i en storstad. Strax bredvid ligger Clarion Collection, en välinredd pärla med perfekt läge för en drink med dejten …

Kolla in Instagram för inspiration
/radissonbluuppsala
/kaleido.konsthantverk
/kvarnengallerian
/larubialocatattoo
/novouppsala
/sticksparetkladbutik
/sticksparetdesignbutik
/katalinuppsala
/clarioncollectionuppsala
/boqueria24
/byblosuppsala

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt