Spaning

Mötesplats Uppsala

Läs vidare

En bit av världen på ett par kvarter

På bara några år har en ganska tråkig gata förvandlats till Uppsalas främsta nöjesgata. Med nischade pubar och restauranger kan man besöka flera stora städer genom att ta en pubrunda på sisådär 300 meter en kväll i Sveriges fjärde stad.

Vi snackar så klart S:t Olofsgatan, mellan Kungsgatan och Fyrisån.

Vill man käka indiskt så ligger Indian Kitchen i korsningen med Kungsgatan. Luncherna är välbesökta och maten som sig bör. Smakrik och vällagad, både stark och mild. Man går hem mätt och belåten med indiska suggestiva toner kvar i bakhuvudet.

Rakt över gatan hittar vi Bierhuis, himlen för belgolovers. Ett ölcafé med en minst sagt imponerande ölmeny. 24 olika kranar samsas med över hundra olika sorter på flaska. Här äter du Moules frites i en mängd olika varianter eller något annat typiskt belgiskt. Varför inte en äkta belgisk våffla? Både urgod och snygg. Miljön är genomtänkt och när du går ut genom dörren eller lämnar uteserveringen har du varit i Belgien på en blixtvisit och kan gå vidare till nästa stad.

 

llamiche

Mindre än 70 meter västerut kan du slinka in till Italien. Ll’Amice har snabbt blivit en favorititalienare för många Uppsalabor. Genuina italienska rätter står på menyn, det finns gott om platser både inne och ute om man vill spana tillbaka på dem som cruisar (inte helt sällan på cykel som vi ju gör i Uppsala) varv efter varv för att kolla in Uppsalas uteliv. Baren är välsorterad, maten magisk och personalen är alltid på rätt humör.

Vägg i vägg ligger uppstickaren Tegel. Utbudet här kommer från världens alla hörn. Fokus ligger på dryck med goda tilltugg. Här kan du få dig ett smörrebröd och vips – så har vi även Danmark med på Uppsalas mest internationella gata.

bookshop

En av Uppsalas coolaste butiker är The English Bookshop i korsningen S:t Olofsgatan/Svartbäcksgatan. Konceptet med bokklubbar, events och happenings funkar finfint och är den självklara mötesplatsen för litteraturintresserade som vill ha böcker på engelska. Välsorterat, skulle nog Bull (eller Bill) ha sagt …

En perfekt kombo är att slinka in på Tehörnan rakt över gatan. Vill man köpa en macka från världens största smörgåskedja amerikanska Subway så ligger det en korsning bort. Perfekt att ta med om man vill sitta vid Fyrisån i ro en stund.

I korsningen med västra Ågatan hittar vi Café Årummet med massor av Swedish fika.

churchills 2

2013 öppnade The Churchill Arms, en bit engelsk kultur i form av en pub med genuin inredning, god mat och gediget utbud av whisky och öl. Här beställer du en pint av favoritölen ur någon av de 15 olika ölkranarna, slår dig ner i en knarrig fåtölj och njuter av både mat och dryck.

Alldeles intill ligger kompisen Alt Berlin. Och plötsligt är man i den tyska huvudstaden för en stund. Med mat, vin och ölkultur som i Berlin. Här äter vi Schnitzel, Bratwurst, Schweinhaxe och Strudel och dricker tyskt till.

Mitt emot ligger svengelska Puben, där alla, unga, äldre, gäng och par hänger för både god mat, dryck och atmosfär, och lite party i källaren framåt kvällskvisten..

Om sommaren är uteserveringarna välbesökta och ger gatan det där folkliga och härliga som så många uppskattar. Uppsalaborna tar kvällspromenaden här för att kolla läget och är planerna för kvällen lite oklara är det hit man ska gå, du kommer garanterat att hitta rätt.

Att helt nya mexikanska La Jefa, där livet handlar om tacos & tequila, har öppnat på en tvärgata känns självklart.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt