Fem får hedersmedalj

Carin Anlér Fiske, Joakim Medin, Katarina Barrling, Klaus Pontvik och Lotta Triller prisas på Uppsala slott

Det handlar om en kvinna med starkt engagemang för Uppsalas barn- och ungdomskultur. En journalist som visat ett extraordinärt mod runt om i världen. En kvinna med en tydlig röst i den svenska samhällsdebatten. En kulturprofil som bland annat gjort Uppsala till gitarrens svenska huvudstad samt en kvinnlig entreprenör som försett Uppsala med fantastisk mat och bakverk sedan 80-talet.

– Årets medaljörer har gjort och gör fantastiska insatser för Uppsala, Sverige och världen. De är riktigt goda förebilder för oss alla. Jag hoppas att även deras medarbetare känner stolthet över att just deras verksamhetsledare eller chef fått kommunens hedersmedalj i år, säger Eva Edwardsson, ordförande kommunfullmäktige (L).

De fem hedersmedaljörerna är:

Carin Anlér Fiske, för hennes starka engagemang för Uppsalas barn- och ungdomskultur genom bland annat teatergruppen Tio fötter, där hon är både producent och skådespelare, och scenkonstfestivalen Busig i Gottsunda, som hon tog initiativet till och var projektledare för.

Joakim Medin, för att han som undersökande journalist, författare och föreläsare med integritet och stort personligt mod, genom riskfyllda reportageresor till olika delar av världen, kunnat belysa människors utsatthet och stora lidande i krig och konflikter.

Katarina Barrling, för att hon under många år som forskare delat med sig av sin på statsvetenskapen grundade analys av samtiden och därigenom blivit en viktig och självständig röst i den svenska samhällsdebatten.

Klaus Pontvik, för att han som kulturentreprenör och eldsjäl genom mångårigt och engagerat arbete bidragit till att göra Uppsala till en plats där olika kulturyttringar och influenser möts och berikar varandra och där särskilt den Internationella gitarrfestivalen gjort Uppsala till gitarrens svenska huvudstad.

Lotta Triller, för att hon som färgstark entreprenör och Linnébullens upphovskvinna, genom sitt växande familjeföretag, med stor värme och glädje och med hjärta för det närproducerade och ekologiska samt fairtrade, förgyllt Uppsala med bröd och bakelser sedan 1983.
Hedersmedaljerna delas ut under på Uppsala slott 11 november 2022. Under middagen kommer också de medarbetare inom kommunen som arbetat i 25 år att uppmärksammas.

I medaljdelegationen ingår kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L), Magnus Åkerman (M) och Carl Lindberg (S), båda vice ordförande i kommunfullmäktige, riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau (V) samt entreprenören Anne Lennartsson.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt