Reklam

Hanna Söderberg är på barnens sida

Läs vidare

Den motvilliga advokaten tar de ungas parti

Hanna Söderberg är advokaten som vigt sitt yrkesliv till att ta ställning för barnen. Och som är kär i Uppsala!

Detta är ett reklamsamarbete med Wallin Advokatbyrå

Hon kommer från en advokatfamilj. Mormor och morfar, mamma och båda bröderna är advokater.

– Det var mycket juridiksnack hemma så klart. Pappa var medicinare och jobbade med konst. Det fanns nog en önskan att jag kanske kunde bli ”något annat”, säger Hanna Söderberg.

Och lillasyster Hanna ville bli något annat. Men hon fick inte riktigt kläm på vad …

– Jag var inget ess i skolan, jag var skoltrött och det fanns så mycket annat som var roligare, förklarar hon.

Hanna växte upp i Graneberg och Valsätra. Båda bröderna, Anders och Stefan, hade planen klar – att gå i mammas och morföräldrarnas fotspår och bli advokater. Hanna, som är över tio år yngre gick engelsk samhällsvetenskaplig linje på Ekebygymnasiet utan någon klar plan.

– Betygen var inte toppen och efter gymnasiet åkte jag till Malaga i Spanien för att läsa spanska.

När hon kom hem träffade hon mannen i sitt liv.

– Jag och Magnus träffades på Babar (på den klassiska partyadressen på Vaksalagatan 10, ni vet … där Mjesto ligger i dag). Vi kände till varandra sedan tidigare och blev tillsammans, berättar Hanna.

 

Hanna kom till en punkt där det var dags att bli lite vuxen och började fundera på vad det där andra hon skulle bli kunde vara.

– Jag började jobba extra på Uppsala kakel och arbetade tillsammans med en tjej som pluggade juridik. När vi hade tid över hjälpte jag henne med uppgifterna och insåg att — det där var ju roligt, säger Hanna.

Så med arbetslivspoäng och ett högskoleprov i ryggen det blev Juristlinjen på Uppsala Universitet till slut ändå. Hanna började plugga när hon var 23 år.

– Jag kände mig som en farmor, de flesta var 19 år och gick all in, men kostym från dag ett och hela kittet. Jag deltog inte i studentlivet utan jobbade heltid på Ahlford advokatbyrå, där min bror Anders arbetade, under hela utbildningen.
Och hon fortsatte att jobba extra på Uppsala kakel samtidigt.

– Då var plugget inga problem. Saker som jag tycker är kul har jag lätt för, förklarar Hanna.

Efter fem år på juristlinjen var hon fast. Hanna skulle bli advokat, precis som nästan hela släkten.

– Från början tog jag alla möjliga mål, det gör man när man är ny, men det blev snabbt mer och mer familjerätt. Jag tycker att det är roligt och det ger mycket att få vara med och se till att just barnen får det så bra som möjligt i till exempel vårdnadstvister, förklarar hon.

Hon arbetar mest med just vårdnadstvister, bodelningar och arvstvister. Och som särskild företrädare för barn i brottsmål.

– Det kunde vara lite jobbigt i början, men nu är jag van. Man kan inte bli berörd på samma sätt varje dag. Jag kan stå ut med ganska hemska saker på jobbet, men gråter till tv-reklamen ibland, berättar hon och fortsätter:

– Men det är klart att det finns enstaka ärenden som kryper in under skinnet, då är det viktigt att ha bra folk omkring sig. Jag har min byrå bakom mig och jag vet att de har min rygg när det känns tufft, förklarar hon.

Och Uppsala är en bra advokatstad slår Hanna Söderberg fast.

– Vi känner varandra och det är alltid god stämning, även med åklagarna. Det gynnar båda parter, att vi är professionella och kan undvika onödigt käbbel, säger hon.

hanna soderberg bilder

Hanna Söderberg önskar att fler såg till att ha koll på sin ekonomi, sina rättigheter och vad som kan hända i framtiden.

– Alla behöver en advokat någon gång i livet. Boka ett rådgivningsmöte för att få koll. Ungefär som att man besiktar bilen och går till tandläkaren för att kolla att allt är bra är det smart att göra en ekonomisk besiktning. Boka ett rådgivningsmöte, gå igenom äktenskapsförord, särkullsbarn och testamente till exempel.

– Och se till att du väljer en advokat eller en jurist som är behörig. Det sparar tid, pengar och tråkigt tjafs, tipsar Hanna.

I dag är Hanna delägare i Wallin Advokatbyrå, tillsammansmed ena brodern Anders Wallin och Angelica Dipeders.

– Vi tänker lika. Vi älskar Uppsala och vill gärna var med och ge tillbaka. Vi stöttar idrotten, ung företagsamhet, barnombudet och sådant som har med barn och unga att göra. Det är det bästa sättet att få ner ungdomsbrottsligheten, att unga har en meningsfull fritid, säger Hanna.

Hemma i villan i Sunnersta bor också två egna barn, sönerna Max och Leo. Det innebär en hel del skjutsande till matcher, tävlingar och träningar, något Hanna gör med förtjusning.
– Vi går också gärna och tittar på all idrott. Basket och fotboll till exempel, berättar Hanna.

Kärleken till Uppsala då?

– Ja, jag är extremt kär i Uppsala! Jag gillar att det är stort, men ändå litet. Jag tycker om att känna mig hemma, att veta vart jag ska och vem jag ska träffa. Uppsala har allt jag behöver, förklarar Hanna.

Och OM hon lämnar Uppsala, så är det Dalarna och fritidshuset som gäller. Att koppla av med en bok, Hanna läser flera böcker i veckan, och lite bad eller skidåkning gör susen.

– Men det är alltid skönt att åka hem till Uppsala igen.

Hanna Söderbergs bästa Uppsalatips: Promenera längs vattnet vid Skarholmen. Eller gå ut och ät, favoritstället är italienska Brezza på Skolgatan.

Läs mer eller kontakta Wallin Advokatbyrå i Uppsala

Adress: Svartbäcksgatan 1B
Tel: 018-66 88 90
Mejl: info@wallinadvokat.se
Hemsida: wallinadvokat.se


Reklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Läs fler artiklar HÄR

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt