Uppsalagoding

Hanna Skarp

Hon driver den populära mode- och inredningsbutiken Herta vid S:t Eriksgränd

Läs vidare

Herta-Hanna gör Uppsala stiligare

Trots att hon var tvärsäker på att aldrig ta över mammas modebutik är Hanna Skarp i dag en välkänd Uppsalaprofil som driver den personliga och populära modebutiken Herta vid S:t Erikgränd i centrala Uppsala.

Herta är Uppsalas öga och öra mot modebranschen och Hanna Skarp driver butiken med säker hand sedan 1996. Det är hit Uppsalas modeintresserade kvinnor vänder sig för att få koll på de senaste trenderna och för att tillsammans med tjejerna i butiken hitta rätt i mode- och inredningsshoppingen.

Det är här man hittar kläder, skor, accessoarer och inredning från internationella och svenska designers. Alltid med god kvalité och alltid noga utvalt för att passa Uppsalas kvinnor.

Redan 1974 startade mamma Bibbi butiken.
– Min mamma var verkligen extremt modeintresserad, hon designade grejer själv och gav verkligen allt. Hon var en riktig hippie, säger Hanna Skarp.
Företaget växte och har sedan starten huserat på ett flertal adresser i Uppsala.
– Jag var länge hundra procent säker på att jag aldrig skulle ta över butiken. Det var för mycket företagsprat i familjen och det var det sista jag villa ha. Jag ville bli delfinskötare eller dansa, skrattar Hanna.

Direkt efter gymnasiet åkte hon till USA en tid och fortsatte sedan till London där hon fick jobb inom modebranschen.
Då hörde Bibbi av sig.
– Mamma ringde och sa att antingen tar du över eller så lägger vi ned. Det gick inte så bra just då, mamma och pappa började bli äldre och ville göra något annat roligt i livet, berättar Hanna.
Hon tog tjänstledigt från Mulberry i London och åkte hem till Uppsala.
– Jag kände att det var dags att bli vuxen. Jag började plugga marknadsekonomi på Berghs och tog över verksamheten. Jag fick fria händer att göra som jag ville. Det är jag tacksam för, att mamma lämnade över helt och hållet till mig direkt.

På nyårsafton samma år träffade hon Johan och genast blev det ännu roligare att stanna kvar i Uppsala. I dag är de familj med två tonåringar. De bor i barndomsvillan i Sunnersta där Herta låg ett tag.
När Hanna landat från London och tog över Herta låg butiken i S:t Per.
– Herta gick mot en tynande död där. Vi låg i skymundan och var tvungna att anpassa oss efter öppettider och andra regler och det passade inte oss.
Hanna hade fått upp ögonen för den perfekta lokalen där butiken ligger i dag.
– Då låg det en antikaffär där. Vi fick köpa den, och det var det värt. Vi ökade försäljningen från dag ett och hade samtidigt lägre omkostnader. Lokalen kändes lyxigare och vi kände att ”vi måste ha Marc Jacobs”.
Att bli återförsäljare till stora kvalitetsmärken är ingen självklarhet, men Herta har gott rykte och vårdar sina relationer väl.
– Den tiden blev en vändning för oss som butik. I dag är vi stolta över att ha märken som Isabel Marant och Zadig et Voltaire, till exempel, säger Hanna.

hertaduo www

Hanna Skarp är Hertas ägare, men bland Uppsalas modeintresserade är det Hanna & Hanna som gäller. Hanna nummer två är Hanna Steen.

– Jag träffade Hanna för över tjugo år sedan på Svenssons, och sedan dess är vi bästa vänner. Hon jobbar i butiken och är verkligen min andra hälft på Herta, berättar Hanna Skarp.

De har följts åt sedan det första mötet i Svenssons-natten. De har sida vid sida gift sig, skaffat barn och växt.

– Vi har tagit oss igenom allt. Utan Hanna hade jag aldrig fortsatt så här länge. Hon är världens mest sociala människa. Jag är mera en arbetsmyra, jag behöver ha människor omkring mig som älskar att prata och bubbla med de som kommer in i butiken. Vi kompletterar verkligen varandra, säger Hanna Skarp.

Vänskapen är en stor del bakom succén Herta.

– Vi känner varandra otroligt bra. Hon är den person jag umgås mest med utöver familjen. Vi har blivit ett starkt team, berättar Hanna Steen och fortsätter.

– Hon är så omtänksam och snäll och har en otrolig känsla när det gäller inredning, miljöer och kläder. Hanna ser alltid till att det är vackert och fint på Herta.

– Jag är stolt över mitt företag som lyckades ta sig igenom coronakrisen tack var både personal och kunder. Tjejerna ställde upp. Vi hade morgonöppet och kvällsöppet för våra kunder. Våra kunder är Uppsalakära och supportade. Det kom nya kunder under pandemin som stöttade, för att de vill ha kvar Herta i Uppsala.

Och Hertagänget älskar sina kunder. Både de som kommer ofta och de som tittar in ibland.

– Många följer oss för att de gillar vår stil. Och för att vi har bra grejer och att allt är handplockat av oss. Vi vill att det ska vara familjärt. Alla är välkomna och vi pratar gärna med våra kunder och tipsar.

– Vi har många som slinker in på en kaffe och tar med sig någon väninna. Kunderna känner igen varandra och det är mycket hej och kramar hos oss, berättar Hanna Skarp.

 

herta hanna www 2

Personalen är viktig för Herta-Hanna.

– Det är jag, Hanna och Helena Påls som varit med länge. Vi är tre tanter och behöver lite balans. Våra unga tjejer gör styrkan komplett. Några jobbar helger eller några timmar på eftermiddagarna. De är mysiga tjejer, och det viktigaste är inte modeintresset. Vi går helt efter personligheten. Och att de får en bra relation med kunderna.

– Just nu är vi ett magiskt gäng!

Vi är jätteduktiga på mode och stil i Uppsala. I Stockholm är det mer ängsligt. Vi är coolare här.

Hertas Instagramkonto är ett tips för alla! Den som jobbar i butiken för dagen är den som har hand om kontot. Det blir lite olika känsla, men är ändå alltid Herta.

– Vi har valt att vara personliga och vi litar på våra tjejer, förklarar Hanna.

Hon berömmer Uppsalas kvinnor.

– Vi är jätteduktiga på mode och stil i Uppsala. I Stockholm är det mer ängsligt. Vi är coolare här. Våra kunder känner ofta till nya trendiga märken och är snabba att ta till sig nytt.

– De köper kvalité och vi får jättemånga frågor om hållbarhet och ursprung från kunder i alla åldrar. Stora märken måste vara noga med sådant. Och det är vi med.

Herta är en dambutik, men har en hel del herrar på besök.

– Det kommer massor av män innan jul till exempel. Vi har lärt känna många av dem och vet vad fruar och flickvänner gillar, berättar Hanna.

nytt kollage

Hertas instagramkonto är en stor inspirationskälla för många

Vad gör du om tio år?

– Jag tittar inte framåt på det viset. Det är kunderna jag jobbar för. Om alternativet skulle bli att sälja online, så lägger jag ner, säger Hanna och fortsätter.

– Ingen i familjen är involverad, det här är mitt företag. Planen är att barnen inte ska ta över. Herta slutar med mig!

– Men min dotter Ella börjar bli väldigt modeintresserad …

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt