Spaning

Hippa, sköna Drottninggatan!

Läs vidare

Här ligger guldkornen på rad

Drottninggatan, mellan pampiga Carolina Rediviva och Stora Torget mitt i centrala Uppsala är inte vilken gata som helst. Här ligger små personliga butiker, second hand med kvalitet, och spännande hål i väggen för de som gillar riktigt bra kaffe, spännande öl eller mat.

Om man ställer sig på trappan till anrika biblioteket Carolina Rediviva och blickar ner för backen längs den raka Drottninggatan så ser det kanske inte så mycket ut för världen. Men redan efter korsningen med Nedre Slottsgatan/Ingmar Bergmans gata börjar det bli roligt.
Vid Hantverksföreningens mäktiga hus i korsningen där Slottbiografen bland annat huserar i dag sätter sig den där härliga Uppsalatonen.
Utmed gatan ligger det små besöksmål vägg i vägg ända fram till  Stora torget.

På dagtid är det shopping som gäller här. Många personliga butiker med både mode, inredning och annat gör en promenad längs gatan till en mycket god idé. Dambutiken JW Larsson är Uppsalas vuxna kvinnors favorit. Här hittar vi pålitliga märken i alla storlekar. Man är alltid välkommen, och det känns. Behöver du hjälp eller tips så är det bara att fråga. Här kan man mode.  Är du på jakt efter en trendig basker, i vilken färg som helst? Den hittar du garanterat här! Bredenberg som också är en oas för Uppsalas modemedvetna flyttade nyligen hit. Bergmans i korsningen med Östra Ågatan är en av Uppsalas få butiker med kvalité och ett stort kunnande för modeintresserade herrar. Här kan man få en ekipering från topp till tå. Mira Mar är en klassisk Uppsalabutik som funnits sedan 1976. Butiken är familjär och har ett brett sortiment som man inte hittar hos de stora kedjorna. Här finns också en hel del inredning.

På Drottninggatan hittar vi Mäster Arnes, skrädderiet dit Uppsalaborna vänder sig för att få till gala- och bal-stasserna. Accessoarerna finns strax intill hos Cameo som har allt till både fest och när man vill vara vardagsfin. Butiken är personlig. Här finns smycken och klockor från flera kända märken. Cameo, som blev utsett till Årets Småföretag på Uppsala Företagargala 2020, har också en populär butik på nätet.

www Kollage drottninggatan 1

På Drottninggatan kan du trimma skägget, ta ett glas vin eller botanisera bland spännande öl

På Drottninggatan behöver du aldrig gå varken hungrig, törstig eller kaffesugen. På Taps Beer Bar upptäcker du nytt varje gång. Med en otroligt ambitiös öllista där nya spännande sorter tar plats varje vecka finns det många anledningar att bli stammis. Här är alla välkomna och vill ni ta ett parti Yatzy vid bardisken så går det finfint.

I andra änden av Drottninggatan hittar vi den irländska puben O’Connor’s som funnits i Uppsala läääänge. Med ett digert utbud av både whiskey, öl och äkta pubkänsla. På den östra sidan om Fyrisån ligger även lilla Blue American Bistro, som serverar amerikanska smårätter och välgjorda cocktails. Precis intill kan du skaffa dig en piercing, eller köpa ett speciellt smycke på Uppsala piercing – Open arms.

www kollage 2 drottningatan

Köp en basker i vilken färg du vill, kaffe från hela världen eller en serietidning du letat efter länge

Tar du en strosardag längs Drottninggatan kan du passa på att fixa frissan, naglarna eller skägget. Frisörerna Chioces och Barber & Babes ligger längs gatan. Skönhetssalongen Pure fixar det mesta: fransar, bryn, ansiktsbehandlingar och annat.
Du hinner med både lunch och middag här. Taqueria Tapicante, som vi känner igen från den populära foodtrucken som syns lite överallt i stan, har sedan en tid tillbaka en liten mexikansk restaurang på gatan.
Légume serverar vegansk och vegetarisk lunchbuffé och Magnussons i hörnet vid Östra Ågatan har populära luncher och är ett perfekt stopp på shoppingrundan eller till kvällsdejten.
Vinbaren intill är intim och här finns kunnandet som man gärna delar med sig. Låt personalen rekommendera ett glas och ät något gott till.
Vill du äta grymt god indiskt så är det till Curry India du ska gå.

Få hjälp av experterna att välja en barnbok, fynda kuriosa eller är mexikanskt

Arrenius & Company kan du få Uppsalas mest omsorgsfullt tillagade kaffe. I nästan vilken sort du vill. Här kan man sitt kaffe. Butiken är inte stor, men det finns platser både inne och på gatan. Vill du ta med dig en kopp in till urmysiga barnboksbutiken Läslusen som har allt för lässugna barn så går det bra.
Det du verkligen inte vill missa när du spatserar Drottninggatan fram är second hand-butiken Stil som tar in kvalitetsmode. Här kan du verkligen göra sköna fynd. Mitt emot hittar vi Odhner design och konst – en guldgruva för alla som gillar kitsch, antikt, konst och fina grejer. Intill ligger antik- och retro-butiken Korrens kuriosa.
En av Uppsalas absoluta smultronställen hittar du på Drottninggatan 8. Där ligger Seriezonen som är en av Sveriges allra största på serietidningar.

Innan det är dags för hemgång rekommenderar vi Shotluckan. Här är kreativiteten hög och att bättre läge att testa en brinnande liten rackare finns inte. De finns utan alkohol så klart!

 

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt