Wasabi Web-grundaren

“Hotet om konkurs har gjort oss starka”

Läs vidare

“Hotet om konkurs har gjort oss starka”

En decemberkväll 2011 springer Nils Engvall och Andreas på varandra av en slump. Klockan är runt 02-snåret och platsen är baren på Terrassen i centrala Uppsala. Där och då startade resan som i år fyller 10 år. I dag är webbyrån Wasabi Web ett av Sveriges mest framgångsrika webbföretag.

Dagen efter mötet en våning upp i korsningen Östra Ågatan/Drottninggatan är inte alla minnen helt glasklara, men Nils hade koll. Han bokar möte och vill gå vidare. För sådan är han, Nils Engvall – saker blir gjorda och det går fort!

img-6

– Nils var on fire, han hade koll på oss och ville ses. Vi hade ingen aning om vad han ville eller varför vi skulle ha det där mötet, minns Andreas.

En vecka senare är det dags. Kontoret låg i en källare granne med tvättstugan på Vaksalagatan. Andreas och vännen Edvin träffar Nils.

– Nils hade med sig en serietidning som han ritat själv för att illustrera ett “ICA-reklam-koncept” för Wasabi Webs dåvarande varumärke för skosnören LaceMe.

Han hade idéer om ett ”Apple-liknande universum” av produkter för konceptet. LaceMe, ShoeMe, ShadeMe … Han var väldigt entusiastisk.

– Vi tänkte bara: shit, vilket geni!
Nils blir erbjuden ett jobb som säljare. Men han vill bli delägare och så blir det 25% av företaget blir hans och kontraktet skrevs och signerades direkt på plats.

– Jag minns att det luktade så gott i den där källarlokalen. Av sköljmedel från tvättstugan och att folk som gick förbi hejade på väg med tvättkorgen, det var mysigt på något vis, säger Nils Engvall lite nostalgiskt.

Hade företag kunnat vara rockstjärnor, så hade Wasabi Web varit en av de största. Med en aura av ungdomlig uppstudsighet, omedelbar framgång och ständiga succéer blev företaget snabbt en snackis i Uppsala. Nils dänger in affärer med stora aktörer. De nomineras till priser och de syns i media. För samtidigt som det går bra så är Wasabikillarna grymma ambassadörer för sig själva.

ww gruppbild 2023

Andreas och Nils är varandras motsatser. Nils pratar, gestikulerar, öser på. När han spänner sina blå ögon i en och fyrar av det där leendet är han svår att värja sig mot. En supersäljare helt enkelt.

Skolan var knappast prio, han var den som ställde till med trubbel och blev utslängd.

Nils lillebror gick tragiskt bort när han var ung och det tog honom hårt.

Livet blev lite rörigt och han blev utslängd från skolan av rektorn.

– De trodde inte på mig, jag var en sådan som fick skulden oavsett om jag var där eller inte. Jag gillade inte skolan, det passade inte mig. Det kändes som att lärarna alltid var emot mig, säger Nils.

Han flyttade hemifrån när han var 16 år och började hitta sin egen väg.

Andreas är mer introvert.  Trots att han kan kodning och är teknisk finns det inget som helst tillstymmelse till överlägsenhet. Andreas hade det också tufft i skolan. Han kom till Gottsunda från Umeå i tredje klass med svårigheter från start.

– Det var som natt och dag. Jag kom till en helt ny värld. Jag är introvert och pratade norrländska och blev kallad norrbaggen … och blev ett enkelt offer från dag ett. Det var en jättejobbig upplevelse.

Det började med smågnabb, men gick snabbt över till ren misshandel.

– Jag gick till lärarna och berättade, men fick ingen hjälp. I stället tyckte de att det var mig det var fel på. Jag var tvungen att smita hem tidigare för att slippa bli nedslagen efter skolan, berättar Andreas.

Andreas mamma kämpade mot mobbingen men fick ingen respons.

Mobbingen höll på länge tills en äldre kille, en av de tuffa, spöade mobbarna och försvarade Andreas en dag och då blev det bättre.

I dag bemöter Wasabi Web detta genom projektet #StåUppMotMobbning.

Redan några veckor efter det där första mötet i källarlokalen som doftade sköljmedel får Wasabi Web problem. Nils kommer hem från en resa och får veta att dåvarande delägaren Edvin har hoppat av och att Andreas funderar på att lägga ner, flytta till Norrland och börja plugga.

Nils och Andreas ses i källaren igen. De konstaterar att Nils är en jäkel på att sälja och att Andreas är grym på att koda, men att de inte längre har någon designer. De beslutar sig för att ändå köra vidare och de delar företaget 50/50.

Det tar inte lång tid innan de drar in sin första gemensamma affär.

– Vi fick CityElTele.se. Mötet tog fem minuter och vi fick 12 900 spänn. Det blev ett jävla drag i källaren, minns Nils.

På bara några veckor knyter de till sig flera kunder. Men de har fortfarande ingen designer.

Men sådana detaljer stoppar inte Andreas och Nils. Tillsammans åker de till GUC (Grafiskt Utbildningscenter) där båda tagit studenten tidigare. De letar upp sina gamla lärare och får chansen att träffa elever som behöver praktik. De förklarar att Wasabi Web är en unik karriärmöjlighet och att de letar efter de bästa kodarna och designerna.

img-text-9

Duon åker därifrån med fyra praktikanter: Joel, Malin, Gabriel och Björn. Björn Ros är kvar än i dag, 10 år senare.

– Jag är så jäkla stolt över Björn, att han har varit med från början, säger Nils.

ww gruppbild 2023

Wasabi Web

2014 – Årets Unga Företagare i Sverige (Företagarna)

2016 – Årets Samhällsinsats (Företagarna)

2018 & 2019 – Sveriges yngsta Gasellföretag (DI Gasell)

2019–2021 – Sveriges topp 3 mest lönsamma byrå (Resumé)

Vid den här tiden jobbar Nils Engvall fortfarande kvar på sitt gamla jobb på Hotell Fyrislund på kvällar och nätter. På dagarna raggar han kunder till Wasabi Web. Han får kontakt med Lotta Alfvén, som ägde resesajten Solsäkert.se. Till Solsäkert får Wasabi uppdraget att ta fram logotyp, hemsida och en bokningslösning.

– Jag minns drivet, det fanns så mycket vilja och att de kunde göra vad som helst, säger Lotta Alfvén.

Då har det gått ungefär fyra månader sedan mötet i baren på Terrassen.

Lotta rekommenderar Wasabi till Erik Danielsson, som varit Sveriges yngsta börs-VD med Pharmacia, och startat flera börsnoterade bolag. En oerhört tung pjäs i Företagarsverige. Det mynnar ut i sajten motiondisplay.com som lanseras under sommaren 2012.

Wasabi Web blir AB 2012 och flyttar till ett riktigt kontor. Under våren 2013, drygt ett år efter starten, slutar Nils som nattarbetare på hotellet. Pengarna öser inte in, men de klarar sig. De får gratis mat hos Biztron, Plock och Edenbergs.

– Tack Plockgruppen för det, konstaterar Nils med ett hjärtligt leende.

Under 2013 gör Wasabi Web en hel del tunga jobb. Bland annat betaltjänsten Trustlys hemsida, kampanjer för Daniel Wellington och de vinner upphandlingen av en ny sajt och app åt norska Telenor Arena.

Årets unga företagare - Nils

Våren 2014 flyttar byrån till sina nuvarande lokaler i anrika Gamla Riksbankshuset i Uppsala city. Det är nu det börjar bli rockstjärnefeeling på riktigt…

Under hösten går Wasabi Web till final i Årets unga företagare. De slutar trea men hyllas som vinnare.

Wasabi Web startar stipendiet #GeTillbaka efter utmärkelsen i årets unga företagare. Ett initiativ för att ge tillbaka och stötta andra unga entreprenörer.

Andreas och Nils bjuds med till Thailand för en entreprenörsvecka och lär känna Thomas Sonesson som sedan blir styrelseordförande. Andreas och Nils är då 23 år.

Wasabi Web har 22 personer på lönelistan under hösten 2016, utåt ser det fint ut. Affärerna kommer in. #GeTillbaka-stipendiet växer till en nationell angelägenhet, prissumman ökas till 150 000 kronor och man trappar upp marknadsföringen. Media gillar Wasabi Web och de syns mest överallt. Likt vilka rockstjärnor som helst.

img-3
img-text-8

Men Sonesson och revisorn har tagit en närmare titt på siffrorna… Bokslutet för 2016 blir klart, och även siffrorna för Q1 2017. De visar minus.

Thomas Sonesson ringer och konstaterar

Ni ligger 2 miljoner minus och ni har förbrukat ert eget kapital. Ni har 6 månader på er, att återställa ert minus, annars går bolaget i konkurs

Hela gänget 2.0

Sommaren 2016 gick Wasabi Web från 9 till 22 personer på lönelistan och växte i raketfart. 8 månader senare låg bolaget flera miljoner back.

– Vi gick igenom allt, sålde tillgångar, och sade upp konsulter. Vi startade om, kan man säga, förklarar Nils.
Och de lyckades.

– Vi lärde oss en hel del och det var bra för oss att vara nära botten. Den mentalitet som vi hade när det var som sämst har vi delvis kvar. Vi är beredda nu, minsta missräkning eller missad deadline tar vi tag i direkt.

Nils har inga planer på att varken sälja företaget eller att lämna Uppsala.

– Vi vill vara det där lilla företaget som skickar ut saker över hela världen. Vi har funnits i tio år nu, med både ups and downs, men vi behöver inte lämna Uppsala och stressa omkring i Stockholm, säger Nils Engvall.

Wasabi Web har skalat om och ägs idag i sin helhet av Nils Engvall. Webbyrån lägger allt fokus på webbproduktioner, byggt i en helt egen produkt. 2022 delades det åttonde #GeTillbaka-stipendiet ut.

– Att kunna ge tillbaka och uppmuntra unga människor är det allra bästa, avslutar Nils Engvall.

img-text-7

#GeTillbaka

#GeTillbaka-stipendiet delas ut till unga förebilder

#GeTillbaka är Wasabi Webs välgörenhetsinitiativ som grundades 2015 för att främja ungt ledarskap. Under åren har över 500 000 kronor delats ut till olika projekt och unga förebilder. På bilden delas det allra första stipendiet ut till Olivia Lönn.

Wasabi Web AB ägs idag i sin helhet av Nils Engvall.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt