Reklam

Kajsa driver Eklundshof med varsam hand

Läs vidare

Anrika Eklundshof blir mer och mer centralt

Kajsa Bennbom Lindner driver familjeföretaget bakom Eklundshof vid anrika Glunten ett stenkast från den expansiva södra delen av Uppsala. Och hon går sällan obemärkt förbi. Hon strålar och man blir glad av att möta henne. Med fantasifulla kreationer, ett brett leende och en aura av värme lämnar hon få oberörda. 

Ville doktorera

Kajsa Bennbom Lindner hade inga planer på att arbeta inom familjeföretaget. Ändå var det där hon hamnade 2006. I dag är hon vd på Eklundshof som ligger välbevarat i området som blir mer och mer centralt beläget i Uppsala för varje år.
– Jag ville doktorera, men blev inte antagen. Familjen behövde hjälp på Eklundshof så jag hoppade in. Det passade mig bra då, när barnen var små. Och sedan blev jag kvar, konstaterar hon utan spår av ånger.

Eklundshof har en given plats i Uppsalas historia, numera varsamt renoverat och hemma för både företag och privatpersoner. Familjen Bennbom har drivit 1700-talsgården uppe på kullen vid på Polacksbacken strax söder om city i snart 40 år.

Huvudverksamheten har varit restaurang, festvåning och konferens, men även fastighetsbiten där det ingår både kommersiella lokaler, studentboende, hyreslägenheter och korttidsboenden.

Eklundshof Uppsala

Både företag och privatpersoner har sin hemvist på Eklundshof.

”Gästerna stängde åt oss”

Efter pandemin har man bestämt sig för att satsa på fastigheterna och att bevara det unika område som i och med utbyggnaden av Uppsala söder ut, blir mer och mer centralt.

– Man kan säga att gästerna stängde åt oss under pandemin, vi hittade alternativa lösningar och det fungerade ett tag. Under 2021 hyrde vi ut konferenslokalerna och under våren blev NTI-gymnasiet trångbodda och behövde någonstans att äta, så det hyrde av oss. Nu har de ett eget kök här och vi har valt att satsa på fastigheterna, förklarar Kajsa och fortsätter:

– Förr var Eklundshof ett utflyktsmål på landet, men i dag är området en del av staden på ett helt annat sätt, med närheten till hela expansiva området runt Studenternas, med den nya bron över Fyrisån, närheten till Rosendal och med alla planer för utbyggnad söderut.

 

Tog över efter militären

Tidigare var Eklundshof en militär anläggning, men 1983 flyttades hela den verksamheten till Enköping.

– Min pappa Folke, som drev restaurang, letade efter ett storkök och upptäckte Eklundshof med alla de fina husen. Han och min mamma Heléne hyrde hela gården samma dag som militären lämnade, berättar Kajsa.

Hela stället var slitet och flera av byggnaderna i ganska dåligt skick, men familjen Bennbom renoverade och återställde de vackra byggnaderna med varsamma händer. När det blev populärt att sälja ut statliga fastigheter hade familjen förköpsrätt och slog till.

 

Familjen hjälps åt

Kajsa och syskonen växte upp i branschen. Det var mycket jobbprat hemma kring köksbordet och både storebror Erik, som driver Bryggeriet Ångkvarn och syster Lotta som driver Grand Hotell Hörnan arbetar vidare i familjens anda och ställer upp för varandra när det behövs.

Pappa Folke var en sann entreprenör med många visioner. Bland annat ligger han bakom idén med Arenahotellet på Gränbyområdet. Tyvärr gick han bort innan det stod klart.

– När jag åker förbi Arenahotellet känner jag mig så stolt över pappa som kom med idén om ett hotell som ger tillbaka till idrotten, säger Kajsa och lägger till:

– Jag är mycket glad över att familjen Lundholm tog idén vidare.

 

Magasinet Eklundshof

Det gamla magasinet har blivit trendiga vackra lägenheter.

Trendigt med det gamla bevarat

Kajsa och hennes gäng har fortsatt att renovera och bygga upp Eklundshof varsamt. Ett av de gamla magasinen har byggts om till trendiga bostäder och här finns studentbostäder. På området finns 28 lägenhetshotell där service som städ ingår. Här huserar också en hel del spännande företag.

Planer på att renovera upp fler lokaler för företag är i full gång, bygglov finns, men det är en lång och omsorgsfull process att bevara det gamla och göra det modernt.

– Det är så roligt att renovera så här gamla vackra byggnader. Man kan hitta lite vad som helst när man börjar riva och det är så klart en utmaning att bevara det historiska, förklarar Kajsa.

Härlig sammanhållning och en speciell känsla

– Vi har en speciell känsla här. Vi ser till att alla våra gäster trivs. Jag blir så glad när jag ser folk som tar med lunchlådan ut på gräsmattan, studenter som ligger i hängmattan och läser eller tar en pingismatch i trädgården, förklarar Kajsa och berättar att de har byggt ett utomhusgym som är poppis både bland de som bor och de som jobbar här.

– Vi hade en After Work i somras, min bror Erik grillade, vädret var toppen och vi hade verkligen jättemysigt tillsammans!

Eklundshof har länge varit en favorit för både privatpersoner och företag när det kommer till julbord, luncher och fester. Under 2022 hänvisade man gästerna vidare men det finns planer på att NTI-gymnasiets kök kommer att kunna erbjuda både julbord, catering och festvåning framöver.

– Ja, det vore ju roligt om festvåningen lever vidare även om det inte kommer att vara i vår egen regi, säger Kajsa.

fyra kajsa

”Det allra, allra viktigaste är att vi är sams”

Familjen är viktigast

Kajsa är bossen på Eklundshof, men hela familjen är involverad i olika grad.  Det är inte helt friktionsfritt att arbeta tillsammans, något som Kajsa och de andra tar på stort allvar.

– Det allra, allra viktigaste är att vi är sams, och det är vi alla helt överens om, förklarar Kajsa och berättar att hela familjen gått ett ägarprogram på Family Business Network (FBN) tillsammans. Hela gänget inklusive alla barn över 15 år och respektive.

– Där kommer allt upp på bordet och det ställs en del tuffa frågor. Alla får prata. Vi ses en eller ett par gånger om året. Det är verkligen jättekul, alla kommer och vill vara med. Det finns ju inga garantier, men jag är säker på att det hjälper oss att hålla ihop även i framtiden. Men hade vi inte gjort jobbet med FBN så hade vi inte klarat detta, säger Kajsa och lägger till:

– Frågar du min man så kommer han säga att jag jobbar hela tiden, men det är ingenting mot vad man pappa gjorde. Folke kunde ta upp jobbfrågor under familjemiddagar. Vi har lärt oss att använda rätt forum för sådant nu.

Hoppas att familjeföretaget kan leva vidare

Och familjen är viktig. Kajsas egna barn börjar bli stora och har egna intressen.

– Alla varken kan eller vill jobba inom familjeföretaget, det är olika. Mina och mina syskons barn är från 9 år och uppåt, och jag hoppas att familjeföretaget ska kunna leva vidare. Men om vi inte kommer överens, så är företaget inte viktigt längre, säger Kajsa.

– Det allra, allra viktigaste är att vi är sams, och det är vi alla helt överens om ...

Bollar allt under morgonpromenaderna

Kajsa pratar varmt om sin storasyster Lotta som driver mysiga Grand Hotell Hörnan invid Fyrisån i centrala Uppsala. De stöttar och hjälper varandra i den dagliga verksamheten, med allt från personal, utveckling, idéer att lösa problem.  Två gånger i veckan tar de en lång morgonpromenad och avhandlar allt mellan himmel och jord

– Det är skönt att ha någon att stöta och blöta med. Vi pratar om jobb, familj och allt annat. Under pandemin har det varit ovärderligt. Hon är mitt bollplank, det gör att jag aldrig känner mig ensam, förklarar Kajsa.

– Visst blir det stressigt ibland, jag klarar inte stress sådär jättebra och då önskar jag för ett ögonblick att jag jobbat på Konsum och kunnat stänga av när dagen är slut, men de där ögonblicket inträffar verkligen inte ofta, avslutar Kajsa med ett leende.


Om Eklundshof fastigheter
Hemsida

Mejl: info@eklundshoffastigheter.se

Facebook

 

 


Reklamartiklar på Hejauppsala.com
Dessa artiklar är reklamsamarbeten med spännande utvalda Uppsalaföretag.

Läs fler artiklar HÄR

Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt