Produkter från Uppsala

Klart att kaffe från Uppsala är godare

Läs vidare

Handla lokalt för din egen skull

Gräv där du står, gå inte över ån efter vatten, jobba med grannen …
man kan säga det på många olika sätt, men en sak är säker: Det är klokt att handla och samarbeta lokalt. Och visst smakar det liiite bättre?

Att anlita företag i sin egen stad, att välja produkter som kallar Uppsala för hemma och att samarbeta med folk i sin närhet. Det är smart av många olika anledningar. Och varför skulle vi inte göra det? Uppsala och Uppland kryllar av entreprenörer både inom mat, dryck, och massor av annat.
Här finns producenter, hantverkare och serviceföretag i alla upptänkliga branscher.

Finessen med att handla av våra grannar är att du gynnar den lokala ekonomin. Och när företag omkring oss bra så mår vår stad bra.
När företagen frodas så kan de anställa fler och vips … så finns det fler jobb och möjligheter. Gemenskapen i att sträva mot samma sak, att vi alla ska ha det bra är inte att underskatta.

Att det är bättre för miljön att till exempel trycka sin tidning där den ska delas ut i stället för i någon annan stad, eller till och med i något annat land är så klart också betydligt mer gynnsamt ur miljösynpunkt än att frakta hit och dit.

Vi på Heja Uppsala trycker tidningen i stan.

Och när du handlar i din livsmedelsbutik så finns det en hel del val att göra.
Har du koll på att många produkter som du hittar i butikernas hyllor är riktiga Uppsalagodingar? Kaffe, bullar, ost, öl, vin, läsk, ägg, havremjölk och mängder av annat. Valet är ditt så klart!
Vi dricker massor av kaffe i Uppsala. Lindvalls kaffe är inte bara ett snyggt hus på Kungsgatan, här bryggs kaffe i mängder och företaget samarbetar med flera olika Uppsalaaktörer och tar fram egna kaffesorter för dem. Uppstickaren Uppsala Kafferosteri satsar på mörkrostat och tar hantverket på stort allvar.

Gillar du bärs är Uppsala en vinstlott! Uppsala Brygghus växer och finns överallt. Både i butiker, på Systembolaget och krogarna i stan. Samarbeten med både restauranger och butiker är inte ovanligt.
En spännande Uppsalagoding är Tempel Brygghus som stoltserar med en mängd olika varianter där många ligger åt det surare hållet. Tempel har även cola, tonic, läsk och julmust i sortimentet. Och en hel del annat …
Även här hittar vi samarbeten som Kaliber Bärs som är ett givet inslag på sommarens konsertupplevelser i Botaniska trädgården och Parksnäckan. På Kaliber Bar på Drottninggatan kan du häva en Watainbira döpt efter Uppsalas black metalikoner signerad Tempel Brygghus. Bryggeriet Ångkvarn brygger direkt bakom bardisken.

Om du tar en titt i brödhyllan när du är och handlar och det står Triller eller Sätrabagarn på bröden så vet du att du har Uppsalastoltheter mitt framför näsan.

Går du vidare till charkdisken så håll ögonen öppna efter Andersson & Tillman eller Lövsta Kött. Ta dig lite tid att kolla, det finns en hel del små lokala producenter också. Många butiker är bra på att ta in mindre partier från Uppsalas gårdar.

Uggelsta ägg från Storvreta är en stor producent av ägg och finns i de flesta affärer. Och honung finns det ju verkligen ingen anledning att köpa någon annanstans ifrån är nästgårds. Googla!

Något som seglat upp i mångas medvetande de senaste åren är Havredals produkter. De har utvecklat ett växtbaserat kött, som serveras på trendiga restauranger runt om i hela Sverige och havredrycker som du hittar i de flesta Uppsalabutiker i dag.

Sylten från Syltkrukan spelar också i vårt Uppsalalag.

Men livet är ju inte bara mat & dryck.
När värmepannan pajar, huset behöver målas om eller när du behöver en ny frisyr så är det smart att anlita en som kan hantverket i Uppsala för att ta hjälp. Målare och frisörer i andra städer är säkert jätteduktiga, men kan du supporta en från din kommun så är du en vinnare på flera plan. Företaget får ett uppdrag och mår finfint, de betalar skatt i din kommun och de kan ha kvar eller anställa fler vilket betyder att arbetslösheten minskar och chansen att du, dina eller dina vänners barn får jobb ökar. Bara vinnare, alltså!

När sommaren kommer tillbaka är utflykter till någon av alla gårdsbutiker runt omkring oss ett hett tips – det finns hur många som helst. Nära och i princip alltid ekologiska.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt