Uppsalagodingar

Lisbet & Madeleine gör världen gladare

Läs vidare

" –Vi vill jobba tillsammans och gör det ofta!"

Porträttfotografen Lisbet Spörndly och inredaren Madeleine Gesar har varit vänner i 17 år. Tillsammans gör de Uppsala både roligare och bättre. Och framför allt bra mycket färggladare!

De syns på långt håll, inte bara för att de utgör två färgexplosioner i den annars så svart-grå-beigeklädda massa som omger oss när vi möts över en frukost på hotell Gillet i centrala Uppsala, utan även för att de utstrålar en genuin glädje som man inte stöter på så ofta.

Det bubblar och sprudlar, båda pratar fort och ibland lite i munnen på den andra. Fyller i varandras meningar. Så som folk som känner varandra väl och tycker likadant ofta gör.

– Vi träffades för första gången för 17 år sedan när båda var gravida och vi fann varandra direkt, berättar Lisbet Spörndly.

Efter ett par år började de jobba ihop. Och så har det fortsatt.

– Någon kommer på en tanke, och genast börjar det snurra, vi hittar vinklar och bollar oss framåt, berättar Madeleine och fortsätter:

– Vi gillar oväntade lösningar och humor. Vi älskar båda två det lekfulla och roliga.

– Det är vikigt att saker är kul och samtidigt fyller en mening, fyller Lisbet i.

En bild som många av oss känner igen är Slottets ballerina som duon skänkte till en välgörenhetsauktion.

– Vi vill göra sådant som vi själva saknar, vi vill skapa positiva känslor genom bilder. Att ge glädje, hopp och att bryta normer – det är viktigt, förklarar Lisbet och ger ett exempel:

– Jag har fem barn och har tillbringat en hel del tid i väntrum på mödravårdscentralen till exempel. Där kan en positiv och hoppfull bild kan göra skillnad. Man kanske är lite orolig eller bara trött. Då skulle det ju kännas oerhört mycket bättre om det fanns uppskattande, positiva bilder och inredning i stället för gråa väggar och gamla tummade broschyrer.

kollage 1 www

De är nyss hemkomna från en resa till franska Languedoc och där de gjort flera hemma hos-jobb och tagot bilder till egna projekt.

– Vi är bra på att ta tag i våra idéer och det gör att vi får resa och träffa människor som vi aldrig skulle ha stött på annars. Det är livsöden vi får dyka in i. Människor  berättar mycket om sina liv när de öppnar upp sina hem, berättar Madeleine Gesar.

– När man kommer söderut så blir man alldeles till sig av allt vackert och alla färger. Varför kan vi inte ha det mer så här?

 

Både Madeleine och Lisbet driver sina egna företag, men jobbar gärna tillsammans.

Ett tips för inspiration är att följa dem på Instagramkontot placesbylisbetandmadeleine

Madeleine Gesar jobbar mycket med tv-projekt just nu. Bland annat med Renées brygga, Hellenius hörna och flera andra TV4-projekt. Hon jobbade med Netflixsuccén The Playlist, en svensk miniserie som berättar historien om Spotify ur sex olika perspektiv. Och hon gör en hel del reklamjobb.

– Jag gillar variationen. The Playlist var en gigantisk produktion, en helt ny värld! Jag kan göra typiska 70-talsrum, allt måste inte vara snyggt alltid. Men det är roligare att göra färg och ha fria tyglar, berättar hon.

kollage 2 www

För Madeleine Gesar finns det bara lösningar. I hennes arbete som scenograf och rekvisitör för olika inspelningar är det ofta snabba puckar som gäller – att snabbt hitta önskad rekvisita.

– Ofta får man vara påhittig och tillverka det själv, det går ibland inte att hitta dessa specifika prylar på någon dag, ett exempel är när jag på några timmar skulle klä ut 10 look a likes, som skulle se ut som  grannen i Beck-filmerna som skulle vara ett humorinslag i Hellenius hörna på TV 4.

– Då var det till att färga  och klippa peruker hemma i badrummet och sy stöd- kragar på löpande band. Ofta kan det vara utmanande med kort tidsvarsel och man behöver komma på lösningar och idéer snabbt, men det är det jag älskar med mitt jobb, att skapa och få jobba kreativt.

– Madde är verkligen en problemlösare och sakletare, hon är fenomenal på att hitta grejer, intygar Lisbet.

– Ja, jag kan åka vart som helst och hittar alltid fina saker, säger Madeleine med ett skratt.

 

Lisbet har sin ateljé hemma i det ombyggda garaget i Fålhagen. Många företag vänder sig till henne när det är dags att ta porträtt på medarbetarna.

– Det är roligt, det finns så många olika sätt att presentera sin personal på utan att ställa dem rakt upp och ner mot en vit vägg, förklarar hon.

– Som porträttfotograf är det kul att ta fram personligheter.

Hennes bilder väcker uppmärksamhet och hon hade två verk med på prestigefyllda Liljevalchs Vårsalong 2022.

Lisbet är certifierad normingengör och för henne är inkludering och mångfald oerhört viktigt.

placesbylisbetandmadeleine 03

Det glimrar till lite i ögonen när hon berättar att hon älskar musik och Sveriges Radios initiativ Musikhjälpen som arrangeras varje år i olika städer i Sverige.

– När de var i Uppsala kunde man komma till studion där vi byggt upp en vintrig miljö där vi tog porträtt som julkort. Vi ser fortfarande de där bilderna, det var väldigt populärt och det är så roligt att få vara med och bidra.

Under Musikhjälpen gjorde Lisbet ett samarbete med kroppsaktivisten och Uppsalabon Karin Kajjan Andersson i en tävling där man kunde vinna en kroppspositiv fotografering.

 

Förra året kunde man buda på Uppsalapaketet med stylad fotograferning, hotell, konsert och en massa annat.

– Det finns så många olika vägar att visa upp Uppsala på och det här var ett, förklarar Lisbet Spörndly enkelt.

– Lisbet kan precis som jag gå i gång på projekt och är en inspirerande person att jobba nära. Hon är fylld av idéer och energi inför våra olika uppdrag. Hon är någon man kan lita på och hon gör det hon tar sig för till 100 procent. Hon är levnadsglad och lekfull det älskar jag med henne, både som kollega och vän, säger Madeleine Gesar.

www öken

Från utställningen Vägval, bilden tagen vid ett grustag i Björklinge.

Men oavsett om Lisbet och Madeleine jobbar ihop eller var och en, så hjälps de ofta åt.

– Vi är ju bästa vänner och tycker om samma saker. Vi skapar en bild ihop och bollar idéer med varandra. Vi älskar färg, form och bild. Vi inspirerar varandra, helt enkelt, förklarar Madeleine och Lisbet samstämt.

– Vi vill jobba tillsammans och gör det ofta!

 

Duon sprudlar av idéer, bland annat är drömmen om en bok på väg att bli sann.
Ett utkast finns redan och när de pratar om framtiden så förstår man att det nog inte kommer att stanna vid bara en bok framöver …

Närmast i tiden ligger en resa till Skåne för hemma hos-reportage och planer finns att återvända till Frankrike.

– Vi drömmer om att få ta klassiska bilder av Uppsala men med en tvist. Bilder som både ger en berättelse och som väcker nyfikenhet.

– Tänk en utomhus-utställning … att låta konsten bli tillgänglig för alla Uppsalabor.

– Det vore kul! Vi älskar ju verkligen Uppsala.

Reklam
Reklam
  • Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Obligatoriskt